Sporazum za odgovornu Srbiju: Proevropska opozicija nastavlja saradnju 1

Na današnjem sastanku inicijatora Apela i sporazuma za odgovornu Srbiju i predstavnika provropskih opozicionih stranaka i koalicija dogovoren je nastavak saradnje, uz oceni da su izbori održani 3. aprila nelegitimni.

„Na sastanku, na kojem su učestvovali predstavnici svih koalicija potpisnica Sporazuma potvrđeno je jasno odsustvo legitimiteta izbornog procesa. Dogovoreno je da političke organizacije, potpisnice Sporazuma nastavljaju dalju saradnju u cilju odbrane izražene volje građana na prethodnim izborima“, navedeno je u saopštenju inicijatora.

Dogovoreno je objedinjavanje i upoređivanje zapisnika sa biračkih mesta svih koalicija koje su učestvovale na sastanku i intenziviranje međusobne pravno tehničke saradnje u cilju mapiranja neregularnosti i nastavljanja borbe za poštovanje volje građana svim pravnim sredstvima.

„S obzirom na jasnu ugroženost legitimiteta i regularnosti izbornog procesa u Srbiji, dogovoreno je i zajedničko obraćanje institucijama EU budući da su dešavanja pred i tokom izbornog dana u suprotnosti sa standardima u savremenim demokratskim državama gde mora da bude mesto i same države Srbije“, nevedeno je u saopštenju sa sastanka.

Sporazum za odgovornu Srbiju, iniciran nakon Apela za odgovornost koji je pokrenula grupa javnih ličnosti, potpisan je 17. februara, a potpisnici su stranke demokratske, građanske i evropske opozicije, odnosno tri koalicije, „Moramo“, Ujedinjeni za pobedu Srbije“ i „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.