Zašto ste nas zvali: Demonstranti odbijali apele čelnika koalicije Moramo da se raziđu sa protesta ispred RIK (VIDEO, FOTO) 1Foto: MIroslav Dragojević

Nekoliko stotina građana odazvalo se pozivu koalicije Moramo na protest ispred Republičke izborne komisije. Sedište RIK je okruženo policijom i ograđeno još od sinoć kada su objavljeni prvi rezultati, prema kojima je opozicija ušla u institicije.

Osim policije u uniformama, u grupi protestanata, bio je prisutan i veliki broj pripadnika policije u civilu.

Za razliku od prethodnih protesta protiv režima i vlasti SNS, mogla se uočiti spontanost odlikovana ne toliko jasnim planom i predočenim sledećim koracima, odnosno izrečenim opozicionim namerama za borbu protiv izbornih mahinacija.

Kako je za Danas rekao Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, čekaju se odluke i zaključci pravnog tima koalicije Moramo o daljim koracima i reakcijama zbog izbornih neregularnosti.

„Ono što sada možemo da kažemo jeste da je bilo prekrajanje izborne volje građana, a ono što ne znamu u potpunosti jeste u kom obimu. Naši ljudi, koji čine tim za kontrolu izbora, rade danonoćno na tome da se završi ta analiza izbornog procesa“, rekao je za Danas Radomir Lazović, jedan od lidera Ne davimo Beograd i koalicije Moramo.

On je dodao da je u toku izbornog dana došlo do dva napada na njihove kontrolore, kao i da su uočili brojne nepravilnosti.

„Sačekaćemo kraj analize celog procesa, ali veoma je važno da ne ćutimo i da kažemo da zahtevamo da dođe do smene vlasti u Beogradu. Jako je tesno i jako je blizu. Pozivamo sve političke organizacije koje ne čine režim da učestvuju u toj smeni. Mislim da je važno još jednom potcrtati da je veći broj građana rekao ‘ne’ Aleksandru Vučiću“, rekao je Lazović.

Uprkos tome, činjenica da je opozicija, koalicija zeleno-leve politike ušla u institucije, prema preliminarnim rezultatima, predstavlja motiv za okupljanje i ono što je vanrednost izražena među okupljenima sa kojima je reporterka Danasa razgovarala.

Iz koalicije moramo pozvali su građane da e strpe i da ne prave incidente, što je među pojedinima izazvalo negativne reakcije, pre svega, zbog reči da ima „mnogo ubačenih elemenata“.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je za N1 da će od RIK-a tražiti javno prebrojavanje svih glasačkih listića.

Jovanović je za N1 na samom početku protesta rekao da je taj skup organizovan kako bi upitali predsednika RIK-a ko je i kad odlučio da ta institucija sinoć zatvori svoja vrata za medije.

„Večeras ćemo sačekati zvanične podatke o izlaznosti, broju glasača i nepravilnostima kojih je definitivno bilo, pošto ovo juče nisu bili regularni izbori“, istakao je Jovanović.

Najavio je i da će tražiti javno prebrojavanje svih glasačkih listića. Poručio je da će odbraniti svaki glas i da neće dozvoliti „izbornu krađu“ ni u Beogradu, ni u Srbiji.

Kako je javila reporterka Danasa, građani odbijaju da idu kućama i ako su ih čelnici koalicije Moramo pozvali na to i rekli da dođu sutra na  nov protest.

Okupljeni građani negodovali su i uzvikivali da neće da idu kućama i pitali čelnike „zašto ste nas, onda, zvali“.

Glumica Bojana Novaković je prišla ogradi postavljenoj ispred RIK-a i poručila policji da čuva korumpiranu vlast i instituciju koja je pokrala izbore.

Ona se, takođe, usprotivila pozivu da se građani raziđu kućama do sutra.

Nakon što je Đorđe Miketić iz koalicije Moramo opet pozvao okupljene građane da idu kućama i da se vrate sutra rekavši da nema smisla „da blejimo sada ovde, ne znajući šta tražimo, to je opet izazvalo negodovanje pojedinih demonstranata, a neki su čak žustrim koracima krenuli da mu prilaze i izražavaju svoje nezadovoljsvo, na šta je reagovala policija i uklonila nekoliko njih iz mase.

Čelnici koalicije Moramo su potom napustili protest.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari