"Put kojim se klizi u fašizam": Sagovornici Danasa o manjinskoj listi Pavla Bihalija 1foto Medija centar

RIK i GIK su proglasile manjinsku izbornu listu „Ruskog manjinskog saveza“, čiji je nosilac na parlamentarnim izborima Pavle Bihali, nekada predsednik Levijatana,a danas stranke ruske nacionalne manjine Srpsko ruski pokret.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović smatra da je “opasno je kad se zarad uguravanja u parlament mimo volje naroda prizna status nacionalne manjine nekome ko diskriminiše sve nacionalne, etničke i druge manjine. Tako se briše granica između mogućeg i nemogućeg i tim putem se klizi u fašizam“.

„Republička izborna komisija im je odbila listu jer nije bila u skladu sa zakonom koji se odnosi na manjinske liste, što smatram ispravnim. Upravni sud je doneo drugačiju odluku, ali ja ne mogu da pretpostavim koje razloge je sud uzeo u obzir. Ovo je dobar primer za dalje izmene izbornog zakona kako bi se zloupotrebe efikasnije sprečavale“, kaže Aleksandar Olenik, kandidat za poslanika, takođe manjinske liste „Zajedno za Vojvodinu- Vojvođani“.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović naveo je da mu se čini da je osnovni cilj vlasti da preko ove kandidature kompromituje rusku priču u Srbiji.

„Jer, realno, to nije manjinska lista, niti ruska nacionalna manjina u Srbiji ima bilo kakvu političku organizaciju niti aspiraciju. Inače, lično poznajem dobar deo ljudi sa te liste i verujem da bi bolji rezultat imali da su išli kao regularna grupa građana, a ne nalik na Nenada Čanka, koji se sada krije iza manjina, ili ranije Čede Jovanovića“, kaže Parović.

„Činjenica da je upravni sud naknadno prihvatio tu listu i dao joj status manjinske samo je dokaz da su ovi izbori cirkus i predstava s unapred podeljenim ulogama i poznatim pobednikom. Ponižavajuće je za svakog ko drži do sebe da bude na izbornom listići s Vacićem i Bihalijem i da se sa njima takmiči. A status manjinske ruske stranke treba da služi Vučiću na čast, jer je to učinio kako bi pokazao da Rusiju podržavaju ovakve opskurne ličnosti i pokreti“, navodi predsednik Pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari