RIK objavio rezultate parlamentarnih izbora na 94,44 odsto obrađenih glasova 1Foto: Beta/Milan Obradović

Nakon obrađenih 94,44 odsto glasova sa jučerašnjih parlamentarnih izbora, podaci Republičke izborne komisije pokazuju da je koalicija Zajedno možemo sve osvojila 43,05 odsto glasova, odnosno 120 poslaničkih mandata.

U klupama Narodne skupštine naći će se i 37 poslanika sa liste koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije sa osvojenih 13,44 odsto glasova, kao i 32 pripadnika liste Ivica Dačić – premijer Srbije koja je na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojila 11,57 odsto glasova.

Predstavnici koalicije NADA za Srbiju“ takođe će se u naredne četiri godine nalaziti u redovima poslanika, pošto su sa 5,37 odsto glasova osvojili 15 mandata.

Cenzus je prešla i lista koalicije MORAMO, koja je osvojila 4,54 odsto glasova, odnosno 12 mesta u Parlamentu. Po 10 mandata imaće Dveri i POKS sa 3,85 odsto glasova i  Zavetnici za koje je glasalo 3,76 odsto građana Srbije.

Od manjinskih stranaka cenzus su prešli Savez vojvođanskih Mađara sa 1,63 odsto glasova i šest mandata, Muftijin amanet sa 0,9 odsto glasova i tri mandata, po dva poslanika biće iz redova Zajedno za Vojvodinu sa 0,63 odsto i Muftijinog amaneta sa 0,55 odsto glasova, dok će Koalicija Albanaca imati jednog predstavnika u Narodnoj skupštini pošto je za njih na izborima glasalo 0,27 odsto birača.

Cenzus nisu prešli Suverenisti, Srpska radikalna stranka, Ajmo ljudi, Otete bebe Ana Pejić, kao i manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

Da podsetimo, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je sinoć da će će RIK, u skladu sa zakonom, utvrditi preliminarne podatke u roku od 24 sata od zatvaranja birališta, ali preliminarni rezultati mogli su da se prate u realnom vremenu na sajtu RIK-a.

U 20 časova večeras zatvorena su birališta širom Srbije. Građani su glasali na redovnim predsedničkim izborima i vanrednim parlamentarnim izborima. Birališta su bila otvorena od 7 do 20 časova, a na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Stanovnici Beograda i Bora birali su juče odbornike za nove sazive skupština gradova, dok su se istovremeno u 11 opština birali predstavnici za lokalne skupštine. Na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari