Romi u Vranju glasali "po direktivi" 1Romi u naselju Gornja čaršija u Vranju / Foto: Dušan Pešić

Reagujući na reči predsednika Romske partije, Srđana Šajna, o tome da je „više od dva miliona evra dato pripadnicima romske zajednice“ da po direktivi glasaju na nedavno održanim izborima, predsednica Upravnog odbora Romskog centra za demokratiju (RCD), Ivana Stošić, rekla je za Danas da se „na Rome svaki put, tokom izbora, vrši identičan pritisak, jer se udara na najsiromašniju kategoriju društva“.

Kako je istakla, ima „nezvanična saznanja“ o najvećem romskom biračkom mestu u Vranju koje se nalazi u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“.

„Iz prve ruke dobila sam informacije od kontrolora na biračkim mestima u toj školi i od mojih komšija Roma. Oni su tokom izbornog dana sporadično dolazili da glasaju, ali je od 19.20 do zatvaranja kutija u 20 sati glasalo njih oko 500. Lično smatram da su bili plaćeni, kao što se priča, da su stariji dobijali 2.000 dinara za glas, a mlađi Romi 5.000. Imam nezvanične inforamcije da su im, tokom cele predizborne kampanje, nuđeni paketi pomoći, nekima je prećeno da će im ukinuti socijalna davanja ako ne glasaju kako se od njih zahteva, a većina tih Roma su korisnici. Tačno je to što Srđan Šajn kaže o pritiscima„, rekla je Stošić.

Prema njenim rečima, u Vranju živi „oko 10 odsto Roma“, a u Srbiji, prema podacima UNHCR-a, „oko 500.000“, što je „veliko biračko telo“.

„Ja bih se osvrnula i na izjavu samog predsednika koji je rekao da su za njega glasali najsiromašniji građani, i to u vreme ekonomskog tigra. Odakle on zna da su glasali najsiromašniji, na osnovu čega je dobio taj podatak kad su listići anonimni? Ako znamo mašineriju koja godinama radi na isti način i poigrava se najsiromašnijim građanima uvek pred izbore, onda je jasno zašto predsednik daje takvu konstataciju. Žao mi je samo što Romi opet nisu imali priliku da učestvuju u parlamentu, smatram da ipak je njihovo učešće i te kako bitno“, rekla je Stošić.

Novinaru Durmišu Jašareviću „nije poznata situacija u Beogradu“ u vezi sa potencijalnim nepravilnostima i krivičnim delima o kojima je govorio Srđan Šajn, ali da mu je poznato kako su glasali Romi u Vranju.

„A ko je to hteo da plati glasove, SNS? Nisam upoznat sa situacijom u Beogradu. Što se tiče Vranja, kampanja je bila takva da nije nuđen novac, toliko je vladajuća partija bila sigurna u pobedu. Ja sam član SPS, naravno da sam glasao za njih, ali sam glasao po direktivi našoj i za predsednika Vučića, kako su rekli da glasamo. Sami znate kako se glasalo na biračkim mestima 23, 24 i 25 u OŠ ‘Dositej Obradović'“, rekao je Jašarević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari