Savez90/Zelenih Srbije: Nećemo da budemo još jedna lista za rasipanje glasova, podrška opoziciji 1Foto: Vojin Radovanović

Savez90/Zelenih Srbije je posle odluke o promeni naziva i rebrendiranju doneo i odluku da ne izađe na parlamentarne, gradske i predsedničke izbore – već da podrži opoziciju i opozicione kandidate u celini, stoji u saopštenju ove stranke

Iz Saveza 90 kažu da su ovu odluku preliminarno doneli na sednici predseništva održanoj u Mladenovcu 17. februara. Konačna je postala nakon konsultacije sa organizacijama koju su deo Saveza, kao i sa drugim političkim skupinama.

Stav novog predsedništva predvođenog Stevanom Vlajićem, koji je na poziciji predsednika stranke nasledio Đuru Vlaškalića, je da s obzirom da ideja jedne zelene opozicione kolone nije ostvarena, na izbore neće izaći jer “ne žele da predstavljaju još jednu listu za rasipanje glasova“.

“To bi bilo protivno našem početnom cilju – logičnom udruživanju u tri programske kolone koje bi bile jake, profesionalne i relevantne, kako bi se ostvarila potpuna kontrola izbora, ali i najveće šanse da se u zbiru osvoji 51% i dođe do promene vlasti u situaciji kada režim ima sve poluge moći na svojoj strani“, navodi se u saopštenju.

Lokalne organizacije članice Saveza 90 će izaći na lokalne izbore u 23 grada, a u tome će imati podršku Saveza, jer to smatraju “autonomnim pravom ljudi koji te organizacije vode“.

“Pored toga, mesecima smo bili u apsurdnoj situaciji – izloženi stalnim napadima i pritiscima od strane Srpske napredne stranke na naše čelnike u mnogim gradovima i opštinama Srbije, ali i organizovanoj antikampanji, opasnom etiketiranju i napadima jednog dela opozicije koji je odlučio da monopolizuje deo političkog spektra na ovim izborima. Želeli smo iskrenu saradnju kako bismo zajedno napravili što bolji rezultat, verujući da je to najbolji put, a budući da je ona odbijena – sve zasluge za eventualni izborni uspeh ili odgovornost za izborni poraz idu onima koji su takvu odluku doneli.

Vođstvo Saveza je zbog svega toga odlučilo da se posveti izgradnji zelene opcije za budućnost, a svoje odbore, organizacije članice i članstvo u celini pozvalo da po želji podrže neku od opozicionih opcija, pomognu svojim kolegama kako i koliko mogu u samoj izbornoj kampanji, ali i masovno izađu na izbore, jer je to u ovom trenutku najzrelije i najodgovornije, bitnije od svake lične ljutnje, sujete i(li) razočaranosti“, navode iz ove stranke.

Podsetimo, ranije je Savez90/Zelenih Srbije najavio da će odluku o kandidatu na izborima doneti do 15. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari