Stevan Vlajić, predsednik Saveza 90/Zeleni Srbije vidi taj savez na listi "Moramo" 1Foto: Vojin Radovanović

Savez 90/Zeleni Srbije predstavio je danas, u prostorijama stranke u Beogradu, svog novog predsednika Stevana Vlajića, koji je na toj poziciji nasledio Đuru Vlaškalića.

Vlajić, po zanimanju strateg političkog marketinga, u obraćanju medijima naveo je da su se okupili u avgustu, kada je mladenovačka inicijativa Zeleni presek, čiji je osnivač, ušla u Savez zelenih „da bi se lokalne organizacije okupile u jedan savez“. Cilj im je, kaže novi predsednik, jedna relevantna zelena lista koja bi imala dovoljno kontrolora za predstojeće aprilske izbore.

Vlajić kaže da Savez zelenih vidi uz listu „Moramo“, čiji su deo Ne davimo Beograd, OGP Akcija i Ekološki ustanak, te želi da razgovara sa predstavnicima ove liste, pre svega sa Ne davimo Beograd, oko izlaska na beogradske i parlamentarne izbore.

Ranije su iz Otvorene građanske platforme Akcija Nebojše Zelenovića prema Vlajiću i Savezu 90/Zeleni Srbije upućene optužbe kako su Vučićev projekat. Kao argument za to je iskorišćena fotografija Vlajića i ministra Tomislava Momirovića, za koju kaže da je nastala u Tivtu, gde je sreo Momirovića.

Navodi i da su kasnije organizovali performanse protiv Momirovića. Za zajednički izlazak i pored optužbi je spreman jer „u politici ne treba biti sujetan i autističan, već pragmatičan“, poručuje Vlajić, koji dodaje i da je prijatelj sa Radomirom Lazovićem i Dobricom Veselinovićem iz NDMBGD.

Što se tiče predsedničkog kandidata – spremni su na razgovore i podršku jednom opozicionom kandidatu, ali prvo moraju da razgovaraju sa onima koji tog kandidata predlažu.

Do promene predsednika je, kaže, došlo nakon šestomesečne inertnosti stranke. Svom prethodniku Đuri Vlaškaliću poručuje da nema potrebe da u stranci ostane – „jer nije bio kooperativan, iskren i pragmatičan“.

„Protiv smo štetnih poteza Vlade Srbije i želimo da zelenu politiku uobličimo i da uđe u Skupštinu, kako bi se institucionalno borili“, naveo je Vlajić i dodao da će dati rešenja za zagađenje vode, divlje deponije, zagađenje vazduha.

Vlajić je iskazao podršku protestu Kreni-Promeni, koji se održava sutra u Beogradu.

Na konferenciji su predstavljeni i potpredsednici – Tatijana Vasović-Novosel, Milan Lešnjak i Nenad Milić.

Novinarima je Vlajić nakon obraćanja podelio zelene jabuke.

Vlajić je javnosti postao prepoznatljiv kao osnivač mladenovačkog pokreta „Sarmu probo nisi“, koji je na mladenovačkim izborima bio prvi iza SNSa, sa 20 posto osvojenih glasova.

Taj pokret iznedrio je lokalnu incijativu „Beli – Samo jako“ i satiričnog lika Ljubišu Prletačevića Belog, čiji su autori Vlajić, Luka Maksimović i Stefan Gajić (Nebojša Prilepak).

Maksimović, nastupajući kao Beli na predsedničkim izborima naredne godine osvaja treće mesto, iza Aleksandra Vučića i Saše Jankovića. Nakon predsedničkih izbora Vlajić napušta pokret, zbog razlaza oko daljeg angažovanja pokreta. Prošle godine osniva Zeleni presek, koji ulazi u Savez 90/Zeleni Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari