Izetbegović, Čović i Ivanić sa Vučićem 6. i 7. decembra 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić dolaze u Beograd 6. decembra, u dvodnevnu posetu Srbiji.

Kako za Danas kažu u kabinetu njihovog domaćina, Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, dan nakon okončanja posete članova Predsedništva BiH, 7. decembra, u Beogradu će biti održan sastanak premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, premijera Bugarske Bojka Borisova, kao i predsednika Vlade Rumunije Mihaja Tudosea.

Imajući u vidu da je Haški tribunal najavio izricanje prvostepene presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću za 22. novembar, a da se samo dve nedelje nakon toga očekuje poseta članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, pokušali smo da saznamo koliki je rizik od otkazivanja posete, odnosno opasnost od daljeg pogoršanja odnosa vlasti u Beogradu i Sarajevu, s obzirom na sva prethodna iskustva u kojima se u fokus javnosti pojavila tema o genocidu nad srebreničkim muslimanima. U Predsedništvu Srbije nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li postoji određena strategija i plan da se državni zvaničnici iz pijeteta prema žrtvama genocida suzdrže od komentara presude i pojedincima svojstvenog negiranja genocida. Kako se moglo zaključiti iz neformalnog razgovora, čini se da nikakav plan reakcija na presudu Mladiću od strane najviših zvaničnika Srbije još ne postoji, a moguće je da ga neće ni biti.

S druge strane, dolazak premijera Grčke, Bugarske i Rumunije u Srbiju 8. decembra, izvestan je, a sastanak je dogovoren početkom oktobra, prilikom susreta četvorice zvaničnika u Varni. Povod za njihov susret bio je dogovor između Ciprasa, Vučića i Borisova, tri meseca ranije u Solunu, kada je predloženo „infrastrukturalno povezivanje zemalja Istočnog Balkana“. U Varni su 3. oktobra na sastanku „jedan plus tri“, predsednik Srbije i premijeri Grčke, Rumunije i Bugarske razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, a ključni dogovor državnika odnosio se na odluku da Bugarsko-grčki projekat „Od mora do mora“ dobije dva nova kraka – ka Srbiji i Rumuniji.

„Postoji nova vizija o Balkanu, zato ćemo uskoro sarađivati u oblasti energetike, transportnih veza, upravljanja krizama i bezbednosti“, rekao je tada Aleksis Cipras.

Pitanje granica

Dolasku trojice članova Predsedništva BiH u Beograd prethodi poseta Aleksandra Vučića Sarajevu, u septembru ove godine. On je tada rekao da se završava formiranje komisije za granicu i izrazio uverenje da će se uskoro rešiti taj problem, do dolaska članova Predsedništva BiH u Beograd, krajem godine. Navodeći da je rešenje blizu, Vučić je istakao da bi to bio izvanredan signal za region i BIH i da bi se na taj način pokazalo da je međusoban dogovor moguć. Mesec dana kasnije, 16. oktobra, Vučić je, nakon sastanka sa Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsedništva, rekao da će na sastanku sa trojicom članova Predsedništva BiH dati svoj predlog za rešavanje spornih delova granice i da će taj problem biti trajno rešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari