Izetbegović namerava da se sastane sa Vučićem, mnogi u Sarajevu protiv 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je da namerava da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem radi razgovora o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

„Nismo još precizno dogovorili sastanak. Postoje otpori mom odlasku na taj sastanak, ali ja ću otići na svaki sastanak koji može da spreči loš scenario i ako mogu da utičem da se stvari smire i idu u pravom smeru“, rekao je Izetbegović sinoć za Televiziju Federacije BiH (FTV).

Upitan da li će sastanak biti u Banjaluci, Beogradu ili Sarajevu, izetbegović je naveo da mu to nije važno.

„Neće mi pasti kruna sa glave ako odem u Beograd. Nameravam da razgovaram i postignem ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumemo, da uskladimo interes“, naveo je lider SDA.

Dodao je da bi BiH bila „skoro pa normalna zemlja“, pred vratima EU i u NATO, da nije politike srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić protivi se sastanku Izetbegovića i Vučića.

„Rekao sam mu da to ne radi“, naveo je Komšić.

Poslanik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, iz Socijaldemokratske partije BiH, takođe smatra da bi Izetbegović odlaskom na sastanak u Beograd načinio veliku grešku.

Predstavnica Naše stranke Sabina Ćudić rekla je da bi Izetbegović odlaskom na sastanak sa Vučićem „ponizio i banalizovao institucije države BiH jednako koliko i Dodik“.

„Nema te institucionalne osnove koja Izetbegovića kvalifikuje za susret te vrste, osim u njegovoj uobrazilji da je lider Bošnjaka. Izetbegović time zapravo ponižava i Bošnjake, jer su oni pokazali da nisu ni politički ni ideološki monolitan narod, već izrazito pluralan“, kazala je Ćudić.

Dodala je da Izetbegović, pristajući na susret sa Vučićem u svojstvu lidera Bošnjaka, legitimiše i Vučića kao lidera svih Srba.

„Time i budućnost Srba iz Bosne i Hercegovine dodatno veže za Srbiju, samim tim i teritoriju BiH koju dominantno nastanjuju Srbi“, navela je.

Ćudić je ocenila da će Izetbegović sa Vučićem razgovarati o „spasavanju Dodika od njegove moguće propasti“ i da će posetom Beogradu prikazati predsednika Srbije kao najvećeg mirotvorca na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari