Izlazak Sava Manojlovića sa suđenja podstakao diskusiju: Mogu li se snimati suđenja? 1Foto: Stefana Savić

Nakon što je Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni-promeni juče napustio svoje suđenje jer nije bilo dozvoljeno medjima da ga snimaju, poveo se razgovor na Tviteru o tome da li je medijima ili bilo kome ikad dozvoljneo da snima suđenje.

Manojloviću je juče počelo suđenje zbog organizovanih protesta i blokada ispred Palate Srbije 15. februara, čiji je povod bilo protivljenje eksploataciji litijuma i bora na teritoriji Srbije.

On je sa suđenja izašao i javnost obevestio da je to učinio jer nije bilo dozvoljeno medijima da s kamerama ostanu u sudnici.

Na pitanje jendog od tviteraša da li je uopšte ikad igde u Srbiji bilo dozvoljeno snimanje suđenja, odgovor o snimanju suđenja je usledilo od pravnika Milana Antonijevića koji je objasnio proceduru da se blagovremeno podnosi zahtev sudu, koji se retko odobrava.

 

 

Kako je Anatonivjević naveo, suđenja su po Ustavu javna, ali to ne podrazumeva nužno televizijske kamere po sudnicama.

Ovo je podržao advokat i potpredsednik NS Vladimir Gajić.

Bilo je i komentara da suđenje nije rijaliti, da se dozvoljava snimanje samo početka, ili da prava, kakvo je pravo na javno suđenje, ne smeju biti zloupotrebljavana.

Došlo se i do Ustava Srbije u kojem u članu 32 „Pravo na pravično suđenje“ piše da svako ima pravo da nezavisan, nepristrasan i zakonom već ustanovljen sud, pravično i u razumnom roku, javno raspravi i odluči o njegovim pravima i obavezama, osnovanosti sumnje koja je bila razlog za pokretanje postupka, kao i o optužbama protiv njega“.

„Svakome se jemči pravo na besplatnog prevodioca, ako ne govori ili ne razume jezik koji je u službenoj upotrebi u sudu i pravo na besplatnog tumača, ako je slep, gluv ili nem“, piše u toj tački Ustava.

„Javnost se može isključiti tokom čitavog postupka koji se vodi pred sudom ili u delu postupka, samo radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, javnog reda i morala u demokratskom društvu, kao i radi zaštite interesa maloletnika ili privatnosti učesnika u postupku, u skladu sa zakonom“, navedeno je u Ustavu.

Manojlović je na Tviteru naveo da su zahtev blagovremeno podneli i novinari njegova strana u postupku.

„Na suđenju mi je prvo rečeno da predsednik nije odobrio, kada smo pokazali mejl, rečeno je da sudija odobrava fotografisanje, ali ne snimanje. Kada sam rekao da napuštam suđenje, rečno je da će se naknadno odlučiti“, napisao je Manojlović.

On je naveo da se javnost suđenja može ogranićiti po Zakonu o krivičnom postupku koji se shodno prime njuje prema Zakonu o prekršajnom postupku i neodobravanje snimanja nasporno spada u ograničavanje javnosti koje se može učiniti u posebnim opravdanim uslovima.

Kako je naveo nijedan razlog nije ispunjen.

A zakonski razlozi zbog kojih „od početka zasedanja, pa do završetka glavnog pretresa, veće može, po službenoj dužnosti ili na predlog stranke ili branioca, ali uvek nakon njihovog izjašnjavanja, da isključi javnosti za ceo glavni pretres ili za jedan njegov deo, su zaštita interesa nacionalne bezbednosti, javnog reda i morala, interesa maloletnika i privatnosti učesnika u postupku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari