Izlazak u susret zahtevima Crte i Cesida 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Epilog formiranja Radne grupe Vlade Srbije za unapređenje izbornog procesa, na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, biće prihvatanje 95 odsto od onih zahteva koje su tražili Cesid i Crta.

Prihvatanje tih preporuka za unapređenje izbornog procesa biće predočeno i usklađeno sa OEBS, rečeno je Danasu iz više izvora u Srpskoj naprednoj stranci, uz napomenu da je o tome bilo reči na poslednjoj sednici Predsedništva Srpske napredne stranke.

Niko od članova radne grupe juče nije želeo zvanično da odgovori na Danasova pitanja šta će grupa doneti novo što nije mogao okrugli sto vlasti i opozicije i zbog čega gotovo jednu trećinu članova te radne grupe čine predstavnici MUP. Nezvanično nam je rečeno da je to „radna grupa kao i stotine drugih koje je Vlada formirala i ništa posebno ne uradi“.

Dejan Đurđević, zamenik šefa te radne grupe, inače direktor Republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo, bivši predsednik RIK-a, koji je po završetku prošlih parlamentarnih izbora tvrdio da se nikada više neće baviti izbornim procesom, juče je bio nedostupan za sva naša pitanja. Na pozive i poruke nije odgovarao ni Veljko Odalović.

Prema rečima naših sagovornika radna grupa će sarađivati sa predstavnicima svih nadležnih organa i organizacija, kao i sa predstavnicima međunarodnih institucija i tela od značaja za unapređenje izbornog procesa. Članovi Radne grupe istovremeno mogu od organa državne uprave da traže dostavljanje podataka, dokumenata i izveštaja. Grupa je dužna da jednom u šest meseci priprema izveštaje za nadležni odbor, odnosno Vladu. Danasovi sagovornici navode i da će članovi raditi bez nadoknade.

Na pitanje šta je cilj formiranja grupe Vladimir Đukanović, poslanik SNS i jedan od učesnika okruglog stola vlasti i opozicije, kaže za Danas da je ubeđen da će biti prihvaćeno 95 odsto onoga što Cesid i Crta traže, dok poslanik Nove stranke Zoran Živković kaže da je jako dobro da OEBS prati izbore u Srbiji i da nema potrebe da se izmišljaju neke radne grupe sa Stefanovićem na čelu.

„Ako žele da nas ubede da je sve čisto onda neka pozovu odmah OEBS da prati izbore i to bi bio visok nivo garancije, pa makar članove OEBS-a i Stefanović vodao po Srbiji“, naveo je Živković u razgovoru sa novinarima u Skupštini Srbije.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Samostalni poslanici i potpredsednica SSP, kaže da postavljanje ministra unutrašnjih poslova na čelo radne grupe predstavlja šamar svim građanima koji se bore za poštene i slobodne izbore.

„Čovek koji je falsifikovao svoju fakultetsku diplomu, počinio krivično delo, privatizovao MUP i podredio ovaj organ jednom čoveku i partiji, sada umesto da bude smenjen i istraženo što je radio postavlja se za prvog čoveka koji treba da sarađuje sa OEBS-om o izbornim uslovima“, ocenila je Tepićeva.

Iz Dveri poručuju ad je imenovanje Stefanovića na čelo grupe politička smejurija, skandal i provokacija.

Ko su članovi

Kako Danas saznaje Radnu grupu će činiti čak petnaest članova. Osim Nebojše Stefanovića i Dejana Đurđevića deo novog vladinog tima biće i Tamara Stojčević, zamenica generalnog sekretara Vlade, Miloš Popović, šef kabineta predsednika Vlade, kao i Veljko Odalović generalni sekretar MSP. Zanimljivo je da će tu biti i još nekoliko predstavnika MUP, Katarina Tomašević, šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova, Zorica Vukmirović i Marko Šuković. Tu je i Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Milena Dražić, pomoćnik ministra za državnu upravu u lokalnu samoupravu, Ranka Vujović, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Tatjana Đukanović, iz AP Vojvodina, Sandra Pantelić i Nataša Živković, iz uprave Grada Beograda i Tamara Bosilj, iz generalnog sekretarijata vlade.

Predsednik grupe ne razmišlja o uslovima opozicije

Nebojša Stefanović kaže da kao predsednik radne grupe ne razmišlja o uslovima opozicije, već o tome šta je dobro za građane Srbije. Stefanović je u Nišu rekao da će radna grupa uraditi sve što je moguće da birački spisak bude potpuno transparentan, iako je, kako je rekao, „već sada potpuno transparentan i neuporedivo bolji nego bilo koje prethodne godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari