Izraelski ambasador u Albaniji: Izrael će priznati Kosovo u roku od nekoliko nedelja 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Izrael će priznati Kosovo u roku od nekoliko nedelja, izjavio je danas izraelski ambasador u Albaniji Noa Gal Gendler na albanskoj televiziji „RTV Scan”, prenosi prištinski Zeri.

„Počeli su pregovori između Izraela i Kosova, ali i između Izraela i Srbije, biće potrebno još nekoliko nedelja da se postigne dogovor, a sa ovim sporazumom verujem da ćemo imati zvanično priznanje. Uslediće otvaranje ambasada Kosova i Srbije u Jerusalimu”, rekao je Gantler.

Upitan zašto je toliko važno da Izrael prizna Kosovo, izraelski diplomata rekao je da je to „pitanje na koje treba da odgovore građani Kosova”, uz naznaku da Izrael „gaji simpatije prema albanskom narodu”.

„Moramo se potruditi da pomognemo vašem narodu. Mi smo to do sada radili i bez priznanja, a sa priznanjem će biti lakše”, kazao je izraelski ambasador u Albaniji.

Dodao je da veruje da se u budućnosti mogu graditi mostovi u ekonomskoj, akademskoj i kulturnoj sferi.

„Svi uslovi su odlični, nema prepreka, i mi ćemo se truditi u budućnosti”, dodao je.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa , odnosno otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu i međusobno priznanje Kosova i Izraela dogovoreno je sporazumom koji je kosovski premijer Avdulah Hoti potpisao u Vašingtonu 4. septembra.

Kosovo je u međuvremenu već preduzelo više koraka ka otvaranju diplomatskog predstavništva u Jerusalimu, a prvi je imenovanje Ines Demiri za otpravnicu poslova u Izraelu.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla ujedno je najavila posetu Izraelu u narednim mesecima, a dobila je saglasnost Hotija da kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju pošalje nacrt uredbe za uspostavljanje diplomatske misije, prenosi Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari