Izvestan susret Vučić-Tači 1Posredovanje evropske zvaničnice Foto: Twitter/Maja Kocijančić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na poziv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i bugarskog premijera Bojka Borisova na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Sofiji.

Kako je najavila Služba za saradnju s medijima predsednika države, sastanku će prisustvovati i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Kako Danas nezvanično saznaje od izvora u diplomatskim krugovima, izvestan je i susret predsednika Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem kojem bi prisustvovala i Federika Mogerini. Kao glavne teme današnjeg skupa, naši sagovornici navode „put regiona u Evropsku uniju, kao i izveštavanje Junkera o turneji po Zapadnom Balkanu“. Bugarska je, podsetimo, trenutna predsedavajuća EU.

Predsednik Srbije je prilikom jušerašnjeg gostovanja na RTS odgovarajući na pitanje da li u Prištini ima pomaka ka kompromisu, budući da se u Prištini najavljuje diplomatska ofanziva kako bi se preostalih pet članica EU ubedilo da treba da priznaju nezavisnost Kosova, naveo da je „to smešno, kao i da su „to sve njihove interne igre“. On je istakao da će poslednjeg dana kampanje za lokalne izbore u pojedinim mestima u Srbiji biti na skupu u Sofiji. „Ne mogu da gledam kada su neki opštinski izbori, gradski izbori, da li u Boru, Aranđelovcu, Beogradu. Moj je posao da radim za interes građana Srbije, a ne da biram vreme i mesto s kim ću se sastajati, da li mi to odgovara ili mi to ne odgovara“, kazao je on.

Vučić je napomenuo da ne vidi posvećenost Prištini kada je reč o dolasku do kompromisnog rešenja. „Što se tiče Prištine, ja ne vidim ni snagu ni posvećenost njihovu, ali se nadam da će toga biti u budućnosti. Nije ovo pitanje od jednog dana ili od dva meseca i ništa se neće rešiti ni za dan ni za mesec ni za dva. Ovo je jedan veliki proces u kome mi moramo da razmišljamo o sebi, da vidimo šta je to što je realno, da vidimo možemo li do toga da do|emo ili ne možemo“, smatra srpski predsednik.

„Ofanziva Berlina i Brisela“

Dojče vele ocenjuje da je prekjušerašnja radna poseta Vučića nemačkoj kancelarki Angeli Merkel „protekla očekivano“, uz izmene rutinskih ljubaznosti i pohvala, a u pitanju je deo ofanzive Berlina i Brisela na Zapadni Balkan. „Činjenica da je Angela Merkel pozvala svog najboljeg balkanskog đaka u Berlin u najvrelijoj fazi kampanje mnoge je podsetila na prošlogodišnju posetu, kada je Vučić, tada premijer, došao usred predsedničke trke. Lepe fotografije u večernjim vestima i ugodni izveštaji tako su mu zagarantovani, navodi nemački radio. Ali, kako se čuje u Berlinu, poseta ima pre svega veze sa svojevrsnom ofanzivom Brisela i Berlina u pogledu Zapadnog Balkana. Nedavno predstavljena Strategija EU za taj region može se tumačiti i kao ohrabrenje i kao suviše mlaka, a serija diplomatskih aktivnosti treba da se pobrine da prevlada stav za koji se Brisel zalaže: računajte na nas“, konstatuje Dojče vele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari