Izvori Danasa: Još uvek bez značajnijih pritisaka zemalja Kvinte na Srbiju 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Konkretnih pritisaka na Srbiju da zauzme stav po pitanju sukoba Ukrajine i Rusije za sada nije bilo od strane zemalja Kvinte, odnosno ambasadora ove petorke u Srbiji koji su se danas sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Danas iz diplomatskih krugova.

Glavno pitanje i nepoznanica trenutno jeste ko je sazvao sastanak – da li su to tražili ambasadori Kvinte ili sam predsednik Vučić, a odgovor na to pitanje otkrio bi koliki je zapravo pritisak na Srbiju, ukazuju naši izvori.

Sastanak Vučića sa predstavnicima pet najrazvijenijih zemalja sveta i Evropske unije – Amerike, Nemačke, Engleske, Francuske, Italije i predstavnikon Evropske unije u Beogradu, povodom situacije u Ukrajini, završen je danas u Predsedništvu Srbije.

Po završetku sastanka, na zvaničnom instagram nalogu predsednika Srbije naznačeno je da će „sve informacije o stavovima koje su strane iznele biti objavljene u narednih 36 sati“.

Ambasadori zemalja Kvinte nisu mogli ništa konkretno da prenesu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom sastanka, jer ni sami nisu zauzeli jasan stav kakve bi posledice Srbija mogla da snosi ukoliko ne podrži Zapad po pitanju Ukrajine, odnosno ukoliko ne napravi veću distancu od Rusije, ističu naši izvori.

Kako je Danas ranije pisao, ambasadori ovih zemalja nedavno su se sastali, duboko zabrinuti i frustrirani odsustvom stava Srbije povodom Ukrajine. Ipak, i pored toga, oni nisu još uvek zauzeli stav po pitanju toga kako će se odnositi prema Srbiji ukoliko ona ne ispuni njihova očekivanja.

Iako se u domaćoj javnosti stiče utisak da je pritisak na Srbiju da se odredi po pitanju ukrajinsko-ruskog sukoba veliki, to je posledica atmosfere koju kreiraju domaći mediji, prvenstveno tabloidi, ukazuje sagovornik Danasa iz diplomatskih krugova.

– Mediji stvaraju takvu atmosferu kao da se od Srbije traži da se ona opredeli ali osim izjave Petra Stana, portparola EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, koji je samo rekao da je za očekivati da se zemlje članice i kandidati solidarišu sa Ukrajinom, nikakvih drugih pritisaka na Srbiju prema mojim saznanjima nije bilo – ukazuju naši izvori.

Bitno je i pitanje ko je sazvao sastanak, ukazuju naši izvori – da li ambasadori ili predsednik Vučić.

– U slučaju da je on (Vučić, prim. aut.) tražio taj sastanak jasno je da će to biti iskorišćeno za dramatizaciju situacije, a ne zato što postoje stvari pritisci – navode naši izvori.

Podseća se i da će predsednik Srbije kasnije u toku dana prisustvovati sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je vanredno sazvana, kao i da će se obratiti tokom vanredne sednice Vlade Srbije kada će biti jasnije kakav je stav Srbije, a i kakav je odnos Zapada prema našoj zemlji trenutno.

Takođe, naši izvori dodaju i da ne bi trebalo da bude iznenađujuće ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana održi sastanke i sa ambasadorima Rusije i Kine, kako bi čuo njihovo viđenje situacije i pokušao da održi dobre odnose sa svim stranama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari