Jahjaga: Na Kosovu se linčuje civilno društvo 1Atifete Jahjaga Foto: EPA / STR

Bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga upozorila je da je neprihvatljiv organizovani linč aktivista civilnog društva na Kosovu i prijatelja Kosova preko društvenih mreža, jer se time krši sloboda govora, ali i „vrednosti kojima smo posvećeni kako bi se izgradili kao društvo“, objavio je danas portal KoSSev.

Jahjaga navodi i da je doprinos civilnog društva u svakoj fazi razvoja Kosova „bio i biće nezamenjiv“.

„Zahtevam da ovi napadi prestanu i da institucije Kosova izađu u odbranu slobode govora“, napisala je Jahjaga u svojoj objavi na društvenoj mreži Iks (X), ne precizirajući o kakvom je „organizovanom linču“ reč.

Predstavnici civilnog društva, kao i javne ličnosti iz drugih sfera života na Kosovu, proteklih dana su izloženi kritikama onoga što opisuju kao „organizovana armija botova“.

Najnoviji talas kritika koje objavljuju očigledno albanski korisnici mreže Iks danima je usmeren na račun savetnika izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon, Đorđa Bojovića, ali potom i onih iz Prištine, kao i međunarodnih zvaničnika koji su stali u njegovu odbranu, podseća portal KoSSev.

Fon Kramon se, retvitujući Jahjaginu objavu, zahvalila bivšoj predsednici Kosova na „jasnim rečima“, i iskazala nadu da će „prljavi, neopravdani napadi koje su orkestrirali neki od vladinih botova biti uskoro prevaziđeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari