Predsednica Kosova Atifete Jahjaga dobila je zvaničan poziv da učestvuje na regionalnoj konferenciji o privrednoj saradnji u Beogradu, koja će biti održana 1. novembra, rečeno je Danasu u kabinetu kosovske predsednice, ali ne i informacija da li će ona doći u Beograd.

„U dogledno vreme bićete obavešteni“, ističe za naš list savetnik kosovske predsednice Arber Vlahiju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije juče nisu mogli da nam daju nikakve zvanične informacije o najavljenom regionalnom samitu, ali će, kako kažu, više detalja biti poznato tokom današnjeg dana. Kako Danas nezvanično saznaje, reč je o regionalnoj konferenciji o ekonomskoj i privrednoj saradnji zemalja regiona, na kojoj bi trebalo da učestvuju ministri spoljnih poslova. Pošto kosovska vlada još nije formirana, poziv za učešće na skupu u Beogradu upućen je Atifeti Jahjagi kao predstavnici Kosova. U institucijama Kosova juče takođe nisu odgovorili na pitanja Danasa da li će u Beograd doći neko iz Prištine osim predsednice.

Prema nezvaničnim informacijama iz Beograda, sastanak će se međutim održati 23. oktobra, ali postoji mogućnost da bude pomeren i za kasnije ukoliko predstavnici EU tako odluče. Sastanak će biti održan po „gimnih formuli“ koja podrazumeva da se učesnici skupa predstavljaju samo imenom i prezimenom, bez državnih simbola i drugih obeležja.

Danas nije uspeo kod nadležnih pravosudnih institucija i u MUP-u da dobije zvaničnu informaciju kakav je tačno status Hašima Tačija i da li bi on, teoretski, mogao da poseti Beograd. Nezvanično, rečeno nam je da je i dalje na snazi potraga za njim, kao i da se protiv njega vodi neka vrsta istražnog postupka za ratne zločine.

Pozivi iz Brisela?

Našem listu je u kabinetu predsednika Srbije rečeno da Tomislav Nikolić nije slao pozive za predstojeći regionalni skup, te da samim tim on nije pozvao ni Jahjagu. Prištinski mediji pišu da pozive šalje Evropska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari