Jakšić: Kurti izgubio prednost, da li će naši pregovarači znati to da iskoriste 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

„Rešenje u kome bi jedna stran pobedila ne dolazi u obzir, ako bi obe strane izgubile moguće je. Svaka strana mora da podnese trošak sopstvene pobede“, smatra novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, komentarišući dijalog Beograda i Prištine. Dodaje i da je Aljbin Kurti iritirao Zapad i time izgubio prednost.

„On je poslednjih meseci pričao samo o demokratiji i imao jednog čvrstog saveznika – Amerikance. Za razliku od Vučića koji je lavirao, koji ide između Vašingtona, Brisela, Moskve. Kurti serijom nepromišljenih poteza gubi tu prednost, sada je pitanje da li će srpski pregovarači znati da iskoriste taj prostor koji im je Kurti ostavio“, zaključuje Jakšić, prenosi N1.

Za izlazak Srba iz institucija na Kosovu, Jakšić kaže da to ne mora da bude loš potez

„Čak je možda i zakasneo. Jer smo do sada bili suočeni sa ucenjivačkim kapacitetom Prištine, sad aimamo sukob dva kapaciteta, jer napuštanje Srba i njihov izlazak je pritisak na Kurtijevu Vladu, a znamo da nije mnogo stabilna njegova pozicija, a s druge strane je to pritisak na EU da ubrza i pokuša da implementira olduku o ZSO“, rekao je Jakšić.

Francusko-nemački predlog, kojim je predviđen konačni dogovor o normalizaciji odnosa u pregovorima Beograda i Prištine, procurio je u javnost, a u taj dokument uvid su imali i novinari portala Nova.rs, kao i briselkog portala EUractiv. Prema saznanjima portala Nova.rs, verzija u koju su imali uvid biće podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dve strane.

„Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da je to taj plan, ima mnogo kontroverzi, po informacijama koje ja imam, od ljudi koji su upućeni u originalni dokument, tvrdili su mi da je interpretacija Vučića pogrešna. Da se ne sadrži nikakvo posebno ubrzanje integracija Srbije, a da se obimna finansijska pomoć ne pominje u dokumentu. Ako me pitate da li se i dalje zadržava status kvo koji je poguban za sve ili smo na putu da se nešto reši, nešto mi nalaže da budem optimista. Nije slučajno Gabrijel Eskobar rekao da je pitanje sporazuma pitanje nedelja, a jedan ozbiljan diplomata ne izjavljuje to tek tako. To što on zna, zna i Vučić“, rekao je Jakšić.

Kako kaže, ne deluju mu ubedljivo priče koje se u medijima vode, „da je gužva na Kosovu napravljena da bi se kamuflirala činjenica da je Vučić odbio Šolc-Makronov plan“.

„Ja ne verujem da je on odbio. Činjenica da nema nikakvog obećanja ubrzanog procesa i da nema finansiranja, to otvara prostor manevra Vučiću da kaže – OK, hajde da se dogovorimo. EU je napravila presedan da primi Bugarsku i Rumuniju, kad ste isti presedan napravili da date status kandidata Ukrajini, zar ta politička volja ne može da se pokaže povodom Srbije. Vučić bi mogao da traži da se angažuje politička volja za ubrzanje integracija i da to bude propraćeno ozbiljnom finansijskom podrškom, nekoliko milijardi evra nije veliki novac da bi Evropa dobila rešenje problema koji je pritiska decenijama“, rekao je Jakšić.

Ako se u planu pominje teritorijalni integritet i granice, to je jasna distinkcija da se radi o granicama između dve države, dodaje Jakšić.

„Ono što je bila provobitna interpretacija da Kosovo uđe u UN a da ne mora da dođe do međusobnog priznanja. To bi značilo da Vučić proguta gorku pilulu i kaže Kosovo je otišlo, a s druge strane Kuritja treba pitati da odustane od svojih maksimalističkih zahteva. Lično mislim da je predlog o UN nešto najrealisičnije na osnovu čega je moguće rešiti problem i bolji predlog teško da ćemo da dobijemo“, kaže on.

Manevarski prostor postoji i na jednoj i na drugoj strani, dodaje Jakšić, ali, napominje, moraju da shvate da od maksimalizacije nema ništa – ovaj predlog „odseca oštrice“.

„Za Srbe nema reintegracije o kojoj sanjaju neki akademici i lideri nacionalističkih stranaka, a za Kosovo ima isto čitav spisak – ne možete da ne formirate ZSO, da ucenjujete zbog tablica, čitav taj plan deluje realistično. Ali pitanje je da li realizam postoji u Prištini i Beogradu. Mislim da smo sada na testu, Vučiću je teže jer treba da objasni javnosti, koju je on formatizovao – da nikada Kosovo nećemo da damo, sad on treba da objasni zašto prihvata nešto što je pirznanje kosovske nezavisnosti“, kaže Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari