Jakšić: Očekujem izbore na jesen, a Vučićevom pokretu pristupiće Jelena Milić, Tanja Mišćević... 1foto FoNet Milica Vučković

Politički komentator Boško Jakšić izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušati da sačuva svoju „uzdrmanu“ političku moć kroz formiranje tzv. Narodnog pokreta za državu i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Jakšić je agenciji Beta kazao da je Vučić izgubio kontrolu nad samim sobom, što je uticalo, kako je rekao, i na značajan pad njegovog rejtinga. ;

„Vučićevo ponašanje i reakcije nakon dva masovna ubistva pokazuju da je on potpuno izgubio kontrolu nad samim sobom. Njegova nervoza i način izražavanja posle mirnih protesta građana protiv nasilja, ukazuju da njegov menadžment kontrole ovoga puta nije funkcionisao. Vučić je napravio nekoliko ‘grešaka u koracima’ koje mu slabe rejting“, ocenio je Jakšić.

Vučić se, dodao je, nalazi u veoma neprijatnoj situaciji i zbog loše situacije na Kosovu.

„Poraz Vučićeve politike po pitanju Kosova još više će oboriti rejting i njemu i Srpskoj naprednoj stranci (SNS), što će ubrzati raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“, kazao je Jakšić i izrazio očekivanje da će izbori biti održani već početkom jeseni.

Po njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) nisu spremni na predugo čekanje da bi se ispunilo ono što je prihvaćeno u Briselu i Ohridu. ;

„Da bi ispunio obećanja vezana za Kosovo, Vučić će morati prvo da organizuje parlamentarne izbore, jer će mu nakon implementacije Ohridskog sporazuma rejting još više opasti. Upravo zbog Kosova, odnosno odluka koje će morati da donese, on će pokušati da organizuje neku frontovsku organizaciju, kao u vreme socijalizma. Vučić pravi repliku SNS-a, a sebi rezervni položaj i kontinuitet apsolutističke vladavine“, rekao je komentator.

Na pitanje ko bi sve mogao da pristupi tom pokretu, Jakšić je kazao da će među članstvom verovatno biti i ličnosti iz građanske opcije.

„Očekujem da će tom pokretu pristupiti ambasadorka Jelena Milić, ministarke Tanja Miščević i Jelena Begović, i još najviše desetak ličnosti iz građanske Srbije. Nisam siguran da će im se pridružiti Ivica Dačić i Socijalistička partija Srbije (SPS). Socijalisti bi izgubili identitet ukoliko bi se ‘utopili’ u takvu frontovsku organizaciju, a moglo bi da dođe i do cepanja stranke“, ocenio je on.

Na pitanje da li Vučić i dalje ima bezgraničnu podršku Vašingtona i Brisela, Jakšić je rekao da je podrška sa Zapada sada znatno manja nego u vreme Angele Merkel.

„Sadašnje američke i evropske diplomate nemaju blagonaklon stav prema Vučiću. Oni su svesni da samo Vučić može da im obavi posao, jer u opoziciji ne mogu da nađu partnere po pitanju Kosova. Međutim, ova ekipa stranih diplomata nije spremna da toleriše Vučićevu autoritarnost, kao što je to činila bivša nemačka kancelarka“, istakao je Jakšić.

Naglasio je da strane diplomate insistiraju na čvrstoj disciplini.

„Oni su priznali rezultate izbora na severu Kosova iako je izašlo samo tri odsto upisanih birača. To je, u stvari, bila direktna poruka Vučiću da će ga kažnjavati ukoliko ne bude disciplinovano pratio sva uputstva iz Brisela i Ohrida“, kazao je Jakšić.

Na pitanje da li će i kada Zapad uticati na snažnijim demokratskim reformama u Srbiji, Jakšić je rekao da se to može očekivati tek posle predsedničkih izbora u SAD 2024. godine.

„Demokratija u Srbiji još nije na dnevnom redu Zapada i tako će ostati do američkih izbora. Vučiću ostaje da se nada da će na sledećim izborima u SAD pobediti Donald Tramp, jer bi mu to predstavljalo olakšanje da i dalje vodi autoritarnu politiku. Ukoliko pobedi Bajdenova administracija, onda će se aktuelizovati i pitanje demokratskih reformi u Srbiji“, zaključio je Jakšić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari