Skup i kontraskup u Blajburgu, uhapšeno sedam osoba 1Foto: FoNet/AP (Sa prošlogodišnjeg okupljanja)

I ove godine Hrvatska je održala komemoraciju u Blajburgu, a antifašsiti su održali kontraskup pod nazivom „Ne ustašama”.

Austrijska policija je uhapsila sedam osoba zbog kršenja zakona o veličanju nacizma a tokom skupa udanjeno je nekoliko ljudi koji su imali ustaška obeležja.  Dvojica mladića su napala hrvatskog i slovenačkog snimatelja.

Na slovenačko-austrijskoj granici bila je stvorena kolona od tri kilometara pošto su austrijske vlasti sprovodile stroge granične kontrole.

Po završetku skupa, uhapšeno je sedam lica i podneto devet prijava zbog kršenja zakona o veličanju nacizma.  Obezbeđenje organizatora skupa vršilo je kontrolu i vraćalo osobe sa „političkim“ zastavama ili oznakama, ali je i pored toga više učesnika ušlo sa ustaškim simbolima.

Jandroković: Sabor i ubuduće pokrovitelj komemoracije

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je danas, na Blajburškom polju, da će Sabor i ubuduće biti pokrovitelj komemoracije blajburškim žrtvama i ocenio da je to jedno od teških poglavlja složene hrvatske istorije.

Te odluke čvrsto ću se držati, pre svega zbog naše moralne, ljudske i civilizacijske obaveze da iskažemo pijetet žrtvama zločina počinjenih iz osvete, mržnje, netrpeljivosti ili ideologije, rekao je Jandroković, prenose hrvatski mediji.

Okupljeni su to pozdravili aplauzom, od kojih je deo samo početak njegovog govora popratio snažnim zvižducima.

Na Blajbuškom polju i u kolonama smrti „na križnim putovima“ dogodila su se grozna, dugo godina prećutkivana stradanja a da počinioci zločina nisu nikad izvedeni pred sud pravde, rekao je Jandrokovića.

Nakon fašističkih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata, komunistička vlast je na Blajburgu zločinima nad pripadnicima hrvatskog naroda utrla put totalitarizmu, neslobodi i progonu neistomišljenika i time ubila nadu da će graditi demokratsko društvo, rekao je Jandroković.

Prema njegovim rečima, mora se prihvatiti takav sistem vrednosti kojim će se zrelo i odgovorno pokušati prevladati sve netrpeljivosti i podele u društvu.

Na svima nama je da pridonesemo daljem uspešnom demokratskom razvoju jedine naše Hrvatske u pamćenju, ali i oprostu u prihvatanju drugog i u zajedništvu i solidarnosti, poručio je predsednik Sabora.

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine(BIH), član Predsedništva BiH Dragan Čović naglasio je da se komemoracijom na Blajburgu „čuvamo sećanje na sve križne puteve hrvatskoga naroda“.

On je istakao nužnost svehrvatskog jedinstva, pogotovo danas kada si i Hrvatska i BiH suočene s problemom demografije.

Prema njegovim rečima, Hrvati u BiH su neravnopravni u odnosu na druga dva naroda i postoje pokušaji da se oni potpuno obesprave i izbrišu. Čović je rekao da je Hrvatima u BiH potrebna snažna pomoć Vlade Hrvatske.

Predsednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić je, u propovedi, rekao da je Blajburg „metafora progona, mučenja i pogibije silnoga mnoštva naših sunarodnika“.

Oni su bez procesa i suda, bez groba i imena, umirali po logorima i grobištima u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji, rekao je Puljić.

Mi se samo Bogu želimo moliti i Bogu preporučiti one koji su stradali i podstaći sve da se konačno završi Drugi svetski rat, ako smem tako govoriti, rekao je Puljić, povodom kritika zvog održavanja skupa.

Molimo se da našoj domovini Gospod udeli trajnu stabilnost i toliko željeni mir i slobodu, koje su nam izvojevali naši hrabri branioci, istakao je Puljić.

Skup je završen polaganjem zajedničkog venca predsednice Hrvatske, predsednika Hrvatskoga sabora, predsednika Vlade i paljenjem sveća uz Spomenik na Blajburškom polju.

Antifašisti: Ustaški dernek

Oko stotinu aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije okupilo se u Blajburgu na protestu protiv komemoracije desetinama hiljada hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke Nezavisne države Hrvatske (NDH) stradalih u porazu jer ga smatraju „ustaškim dernekom“, preneli su hrvatski elektronski mediji.

Uprkos najavama o velikom protestu i učešću 23 udruženja, skupu se, prema podacima policije, odazvalo oko stotinu ljudi, navodi HRT pozivajući se na Hinu.

Uz transparente „nacisti van“, aktivisti, među kojima i su i članovi Radničkog fronta iz Hrvatske, su poručili da je ovo protest ne samo protiv fašizma već i kapitalizma, i pozivaju na „jedinstvenu internacionalu protiv fašizma i kapitalizma“.

Aleksandar Dolić, predstavnik Radničkog fronta, rekao je da je došao da podrži napore da se zabrane ustaški i fašistički „derneci“ na Blajburgu.

„Protivimo se tome da se na takvim skupovima širi ustaška, fašistička ideologija i stoga pozivamo na potpunu zabranu tog skupa. To je nedopustivo“, rekao je on.

Iako je na Blajburškom polju stradalo i mnogo civila, uklju ujučujući i žene i decu, Dolić smatra da je zabrana skupa opravdana jer se tim „žrtvama politizuje“.

Komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora odvija se na pet kilometara udaljenom Lojbačkom polju.

Austrijska policija je ove godine, povodom komemoracije na Blajburškom graničnom prelazu kod Dravograda, uspostavila graničnu kontrolu, uz punu proveru vozila i autobusa, pa se stvorila velika kolona.

Na prelazak granice čekalo se oko sat vremena.

Zurof: Nečuveno da austrijske vlasti dozvole skup u Blajburgu

Direktor jerusalimskog centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof izjavio je da je apsolutno nečuveno da austrijske vlasti dozvole održavanje skupa u Blajburgu, da je pokušao da ubedi austrijsku konzervativnu vladu da taj skup zabrani, ali da u tome nije uspeo.

„U Austriji nije dopušteno isticati nacističke simbole, a dozvoljavaju ustaške simbole“, rekao je Efraim Zurof za AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari