Janjić: Bosna će biti otpadni efekat rešavanja krize u Ukrajini, između SAD i Rusije 1foto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan imaju ograničeni uticaj na ishod krize u Bosni i Hercegovini. Krajnji rezultat onoga što se tamo trenutno događa biće kolateralni, otpadni efekat rešavanja trenutne krize u Ukrajini, između Sjedinjene Američke Države i Rusije, odnosno NATO i Rusije. Dakle, to su glavni spoljni igrači – komentariše za Danas Dušan Janjić, politički analitičar i koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose, glavne probleme koje su bile na stolu tokom prekjučerašnje posete predsednika Srbije Turskoj.

Podsetimo, nakon razgovora sa Vučićem, Erdogan je rekao da je podrška koju Srbija pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine veoma važna za mir i stabilnost celog regiona.

Erdogan je dodao da je „imperativ da se sve strane suzdrže od preduzimanja koraka koji štete teritorijalnom integritetu BiH i da se svi ponašaju odgovorno“.

Vučić je, s druge strane, istakao da su stabilnost, mir, razgovor i poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

„Čini mi se da se dobro razumemo sa Turskom po tom pitanju. Rekao sam predsedniku Erdoganu da Srbija poštuje integritet BiH, kao što ističemo da je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH“, rekao je Vučić.

Prema rečima Dušana Janjića, Erdogan je u vezi sa rešavanjem krize u BiH, važan saveznik, ali da, iako mu je ugled okrnjen u komunikaciji sa SAD i NATO, u poslednje dve godine, ipak je predsednik države koja je glavna članica NATO i koji ima posebne odnose sa Rusijom.

Janjić: Bosna će biti otpadni efekat rešavanja krize u Ukrajini, između SAD i Rusije 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Kad neko ode na konsultacije u Ankaru, otišao je na pravo mesto. Samo nekoliko država na svetu imaju kontinuitet diolomatije i obaveštajne službe – to su Amerika, Rusija, Kina i Turska. Dakle, rezultat ovog sastanka dvojice predsednika u Ankari jesu korisne konsultacije. Reč je o radnoj poseti, bez statusa službene jer se ništa nije potpisivalo. Za Vučića je sigurno veoma važan taj susret u smislu procene šta da radi dalje – smatra naš sagovornik.

Ponavljajući da je tu reč o međusobnoj razmeni informacijama i dogovaranju, Janjić ističe da zapravo obojica vrlo malo mogu da urade u BiH.

– Erdogan ima uticaj na porodicu Izetbegović, odnosno Bakira Izetbegovića jer je turska obaveštajna služba devedesetih pomagala pravljenje stranke. Turska je i tada bila na strani NATO. U BiH je devedesetih postojao turski bataljon kojim su komandovali Amerikanci – ističe Dušan Janjić.

Prema njegovim rečima, ne postoji, međutim, taj čovek koji može da reši problem Milorada Dodika u BiH, jer, dodaje on, samo bi sam Dodik mogao da ublaži svoj pad.

Janjić: Bosna će biti otpadni efekat rešavanja krize u Ukrajini, između SAD i Rusije 3
FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

– SDA je već najavila da će i neki njihovi članovi biti na listi sankcija i da su oni spremni da ih se odreknu. Dakle, oni će naći rešenje sa američkim predstavnicima – kaže sagovornik Danasa.

Janjić, međutim, zaključuje da je trenutno glavni problem Dodiku, Vučiću i Srbiji  – Hrvatska, koja je, napominje on, u zadnji čas upletena.

Janjić: Bosna će biti otpadni efekat rešavanja krize u Ukrajini, između SAD i Rusije 4
Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

– Ne znam kako se to pojavilo da predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, ima kontakt sa Moskvom i Izraelom i da krene linijom kojom je Vučić išao. Videli ste šta je prekjuče Milanović izjavio. Dodik je trenutno naš partner za BiH. A, za šta? Pa za etničku podelu BiH. To je ukopavanje. Milanović je ojačao Dodik – Čović koaliciju i obnovio ideju “dvojica protiv trećeg” što je dodatni udar na stabilnost BiH, sa uslovom da Hrvati dobiju svoj entitet. To je, dakle, problem, taman nešto rešite sa Dodikom, pojavi se nova rupa – ukazuje Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari