Janjić: Incko ima potrebu da opere svoju savest 1Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Bolje ikad nego nikad – dobro da se Incko setio toga. Nadam se da je nešto i preduzeo, da je obavestio one koga su poslali tamo da predstavlja međunarodnu zajednicu, jer takva vrsta papira i inicijative zasluživala je barem njegov pokušaj da zakaže Veće za implementaciju mira – ocenjuje Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, koji komentariše izjavu bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je kazao da “non-pejper”, to jest nezvanični diplomatski dokument koji se tiče promene granica na Zapadnom Balkanu po etničkom ključu, stoji u njegovoj fioci već četiri godine.

Janjić navodi da može da razume da se Incko “plašio Rusa”, ali da to samo govori o tome dokle je stigla evropska politika.

– Pretpostavljam da Incko ima potrebu da opere svoju savest, ali to samo govori da ta vrsta diplomatije ne pomaže, nego čak tamo gde nema problema pravi probleme – ukazuje Janjić.

Prema njegovim rečima, jasno je da se Incko sada prilagođava novom trendu koji je počeo sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, tačnije sa porazom politike desnog populizma, kako u Evropi, tako i u Americi.

– Moram da kažem nešto što mi često ne percipiramo kao domaća javnost. Ovde je bio najveći otpor toj ideji (promena granica na Balkanu). To je ono što je govorio (ministar odbrane Aleksandar) Vulin na sastancima Evroazijskog foruma pred generalima, to je ono što je “ispod žita” gurao (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić – kaže Janjić.

On navodi da je bilo ljudi poput Valentina Incka i ostalih koji su zbog svojih karijera ćutali, te da je ta “borba” prošla uz minimalnu podršku javnosti i medija, te da to u njegovoj organizaciji znaju, jer su oni radili monitoring unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

– “Non-pejpera” je bilo najmanje pedesetak i ogromni novci iz budžeta Srbije su otišli na “non-pejpere”. Tako da nama predstoji da jednog dana saznamo ko je to sve primao, ko je lobirao… Sad govorim o Srbiji, a ona nije jedini finansijer. Ipak je glavni finansijer tu bila Rusija, cele te priče – tvrdi Janjić.

Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije, smatra da je Incko želeo da pošalje poruku da takav dokument nije novijeg datuma, kao i da su te ideje nešto što permanentno fluktuira u različitim političkim krugovima, da nisu nestale i da su uvek na stolu.

– Mislim da je to poenta tog njegovog komentara. Te ideje nisu nestale, svakako neće nestati i nisu potpuno nove – navodi Igrutinović i dodaje da to može biti poruka zvaničnom Sarajevu, da obrati pažnju, ili međunarodnim faktorima koji su specifično zainteresovani za očuvanje jedinstvene Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, priču o “non-pejperu” o promeni granica na Zapadnom Balkanu prvi put su u aprilu minule godine objavili slovenački mediji, uz navode da ga je briselskim zvaničnicima dostavio slovenački premijer Janez Janša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari