Janjić: Vučić još nije postao Tadić - "dečko koji ne isporučuje" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Pritisak i sa Zapada i iz Rusije uslediće na Srbiju, odnosno na vladu, ne na jednog čoveka, tek posle izbora, jer niko ne želi da se upliće u sadašnju vrlo mutnu izbornu situaciju koja je na ivici regularnosti, kaže za Danas Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, a povodom sve češćih spekulacija da se predsednik Srbije nagodio sa Zapadom oko uvođenja sankcija Rusiji.

Nakon što je Srbija glasala u UN osuđujući invaziju Rusije na Ukrajinu ali odbijajući da se priključi sankcijama Rusiji, na opozicionoj sceni se sve više govori o tome da se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nagodio sa Zapadom da sačeka da prođu izbori 3. aprila i da je obećao da će uvesti sankcije Rusiji, a da je glas Srbije u UN bio „kapara“ za to.

„Nisam siguran da on ima jasan plan da li da ispuni to obećanje, ali sam potpuno siguran da je to obećao Zapadu“, rekao je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Slično je nedavno rekao i Zdravko Ponoš, kandidat za predsendika liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Ponoš je rekao da je glasanje Srbije u UN urađeno pod pritiskom zapadnih sila i da on ima pouzdana saznanja da je „odlazeći predsednik obećao da ga ne pritiskaju da uvodi sankcije Rusiji do izbora“ a da je svojim glasačima obećao nešto drugo.

„Prilično je očigledno da je odlazeći predsednik garantovao nešto svojim glasačima, a nešto drugo zapadnom svetu. Jedne od njih će da prevari, a mislim da predsednik Srbije ne treba nikog da laže, ni glasače ni narod, ni međunarodne faktore koji itekako mogu da naprave štetu Srbiji“, rekao je Ponoš, koji nema zamerke na stav Srbije u UN, ali ima na način na koji se do njega došlo.

Janjić kaže da pravih pritisaka na Vučića nije bilo, „a i da se to dogodilo opozicija to nije u stanju da iskoristi“.

– Način na koji sad to koristi Ponoš je konrtraproduktivan jer nema drugačiju politiku. Da ima drugačiju politiku koja podrazumeva uvođenje sankcija Rusiji odmah, to je druga stvar. To „on će vas da prevari…“ kao biraču mi sve više sugeriše da ne idem na izbore jer objaktivno nema druge politike u opoziciji. To je njihova politička kalkulacija vezana za izbornu kampanju jer se pominje 3. april. Ali to nije tako – kaže Janjić.

Kako objašnjava, svi su prihvatili realnost,a to je da Vučić gradi politiku u koracima i da je prevalio put od okretanja glave do priznavanja da postoji agresija na teritorijal iintegritet.

– Zbog toga su svi bili zadovoljni, a ne zbog unutrašnje političke kalkulacije. Sad se očekuje da se vidi ko će da pobedi na izborima i kakva će se vlada formirati. Naši političari upotreblavaju reč pritisak za sve i svašta. Ali pritisak u smislu organizovanog izjašnjavanja, kada dolazi sa Zapada uvek ide sa šargarepom. Ona bi sad bila ubrzani prijem svih zemalja Zapadnog Blakana u EU znači i u NATO. Druga stvar je da se to radi preko šireg kruga a ne preko jednog političara. I treća stvar je da se odavno Vučiću ne veruje ni na ruskoj ni na zapadnoj strani. Vučiću se ne veruje, ali još nije postao kao Tadić – not delivering boy – navodi naš sagovornik.

Kako dodaje, još svi igrači iz susedstva, regije, EU, Kine, Rusije, Amerike kažu da vidimo šta će i kao će biti, jer nema ko drugi da isporuči.

– Dakle, čeka se da prođu izbori jer niko ne želi da bude optužen da se mešao u izbore, a i nema vreman za to. Ako Vučić bude u situaciji da isporučuje, gledaće se ko je premijer, ministar spoljnih poslova, ministar odbrane, ko su ljudi u toj vladi i ko su stubovi Krenuće pritisak prema novokonstituisanoj, centralnoj, nacionanoj vladi ne samo na jednog čoveka kojem se više ne veruje. Utoliko je Ponoš pogrešio ili je u pravu. Praviće se kontrolne mreže i sa jedne i sa druge strane. I nije uopšte za zanemarivanje ako se desi da radikli uz nečiju pomoć pređu tri odsto. Jasno je da SNS i SPS nemaju većinu koja je potrebna, a ko će posle i kako fda se kombinuje videće se. A obe strane, pogotovo ruska, imaju puno svojih i u opoziciji i u vlasti i boriće se da imaju bar isti broj ministara u vladi koliko su imali u ovoj vladi – zaključuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari