Janjušević: Migranti nepoželjni kao predizborna tema 1Foto: Lična arhiva

„Tokom neustavno uvedenog vanednog stanja usled pandemije korona virusa,​ građani su na društvenim mrežama prikazivali svoje snimke​ na kojima se jasno moglo videti da se radi o transportu migranata, ali je javnost ostala uskraćena za objašnjenje​ bilo čega što se dešavalo pod „zaštitom“ policijskog časa“, izjavila je danas narodna poslanica Dveri Marija Janjušević.

Janjušević je navela da je prema zvaničnim podacima broj migranata u zemlji udvostručen na oko 10.000 ljudi.

„Vlasti priznaju da je broj naglo porastao tokom pandemije, zato što su migranti bili prisiljeni da se iz nekontrolisanih sredina smeste u jedan od 20 prihvatnih centara. Zašto je trebalo da dođe do vanrednih mera pa da migranti iz predgrađa i šuma budu primorani da se smeste u zvanična prihvatilišta, ostaje neobjašnjeno“, istakla je Janjušević.

Novi zakoni koje je podržala vladajuća većina, prema njenim rečima, predviđa olakšanje za poslodavce koji zaposle migrante, a samim tim olakšano dobijanje azila, državljanstva i smeštaja.

„Građane koji se u velikom broju obraćaju Dverima sa molbom za objašnjenje i javno​ raskrinkavanje režima, najviše brine mogućnost naseljavanja migranata i van regularnih prihvatnih centara, s obzirom da nadležni propagiraju stambeno zbrinjavanje​ migranata i raseljavanje​ iz prihvatnih centara.“, izjavila je Janjušević.

Ona je navela niz državnih poteza koji se bave problemom migranata, „Pravilnik o pomoći za lica koja traže, odnosno kojima je odobren azil“ Ministarstva rada, zatim međunarodni projekat MADAD 2, kao i projekat „Podrška​ EU u upravljanju migracijama u Srbiji —​ Unapređenje smeštajnih kapaciteta, socijalne zaštite i pristupa obrazovanju“​.

„Otuda strah nedovoljno informisanih​ građana Srbije šta mogu da očekuju u vezi sa naseljavanjem migranata u mestima u kojima se nalaze prihvatni centri, ali i novih lokacija u kojima su​ prazni objekti poput​ napupštenih​ kasarni kojih ima od Niša, preko mnogih manjih mesta poput Aleksinca ili​ Srbobrana,​ koji je podjednako udaljen od zapadne i istočne granice, do Sombora i Šida u kojima je zabeležen veoma alarmantan broj ekscesa i uznemiravanja domaćeg stanovništva od strane migranata“, rekla je Janjušević.

Ovo su, kako je objasnila, činjenice koje Dveri navode kao još jedan razlog za bojkot izbora.

„Tokom vanrednog stanja čak i režimski mediji nisu mogli da prećute da su pripadnici vojske bili primorani da pucaju​ iz vatrenog oružja kako bi se sačuvao red i mir u prihvatnim centrima u Obrenovcu​ i Pančevu“, navela je Janjušević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari