Janko Veselinović: Vladimir Orlić radi na štetu građana zabranom rasprave o vraćanju penzija i visini rudne rente 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

 

Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, mimo Ustava, Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika onemogućava opozicionim poslanicima da podnose predloge zakona i na taj način su najviše oštećeni građani jer na dnevnom redu nema predloga koji bi mogli da znatno poprave kvalitet života u Srbiji, istakao je Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i narodni poslanik na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, predlozi koje podnosi opozicija završavaju u fiokama.

– Pokret za preokret je još u septembru prošle godine podneo Predlog Zakona o vraćanju dela oduzetih penzija i određivanju minimalne penzije kojim smo predložili da se novac oduzet penzinonerima u periodu 01.novembra 2014. do 31. oktobra 2018. vrati u istom broju rata u kojima je i oduziman i da se odredi minimalna penzija u iznosu 70 odsto od minimalne zarade. Predložili smo i pet zakona iz oblasti eksploatacije rudnog blaga, koncesionim naknadama za tu eksploataciju i zaštiti životne sredine. Ni uvršćavanje ovih zakona na dnevni red nije stavljeno na glasanje – kazao je Veselinović.

Kako je objasnio, ovim zakonima zabranjuju se rudarenja nebezbednim metodama, a sve do sada poznate metode rudarenja litijuma su nebezbedne.

– Dakle protivimo se iskopavanju litijuma u Srbiji. Ali i već tekuće eksploatacije nekih ruda ne realizuje se na ekološki prihvatljiv način i to smo uredili ovim zakonom propisujući, u skladu i „preko“ standarda iz evropskih direktiva, stroge ekološke standarde o eksploataciji ruda. Njima smo predložili da se prestane sa rasipništvom i poklanjanjem našeg rudnog blaga jer u ove zakone su ugrađene odredbe kojima bi umesto tri odsto od eksploatacije rudnog blaga Srbiji ostajalo 50 procenata zarade, pa bi umesto šezdeset miliona evra Srbija godišnje prihodovala preko milijardu evra. Samo za eksploataciju zlata u rudniku Čukaru Peki kineska kompanija prihodovaće 4,82 milijarde evra i iskopati preko 60 tona zlata. To je pun ovaj skupštinski hol zlata. Srbiji će ostati mrvice od 5 odsto što je kriminalno – objasnio je Veselinović.

Kako je dodao, ovo je najveća pljačka Srbije, jer su ti rudnici ranije bili vlasništvo Srbije, a sada je pravo na eksploataciju dobila kineska kompanija, a naknada je ostala ista.

– Svuda u „normalnom“ svetu državi pripada 50 odsto od zarade, a kompaniji koja eksploatiše isto toliko, a samo mi praktično poklanjamo naše rudno bogatstvo. Predložili smo i da značajan deo tih prihoda ostate u tim opštinama u kojima se ruda kopa i u tim mestima, ali i sredstva za povećanje plata zaposlenima u zdravstvu, prosveti, subvencije poljoprivrednicima i za lečenje dece obolele od raka i retkih bolesti. Bilo bi normalno da Zrenjanin, na području kojeg se eksplatiše nafta i gas, ima pijaću vodu. Bilo bi normalno da Bor i Majdanpek imaju rešene sve infrastrukturne probleme jer kod njih ostaju krateri od rudnika. Na žalost predsednik Skupštine kršeći ustav, zakon i skupštinski poslovnik radi na štetu građana – zaključio je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari