Vladajuća većina nije prihvatila ni jedan predlog opozicije za dopunu dnevnog reda 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Vladajuća većina u Skupštini Srbije nije prihvatila ni jedan predlog opozicije za dopunu dnevnog reda.

Predlozi opozicje bili su usvajanje rezolucije o neuvođenju sankcija drugim zemljama, donošenje Zakona o besplatnim udžbenicima za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji, novog Zakona o radu, formiranje anketnih odbora o Jovanjici i rušenja u Sava Mali. Vladimir Orlić pre par dana najavio je da će omogućiti opoziciji da predloži dopunu dnevnog reda.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri predložila je izmenu Zakona o udžbenicima , kako u Srbiji ne bi bilo dece prvog i drugog reda.

„Besplatne udžbenike moraju imati sva deca u Srbiji ,a pogotovo ona u demografski ispražnjenom jugu Srbije. Tražimo da se oblast udžbenika izuzme iz profitne sfere i da se finansiraju iz državnog budžeta“, navela je Kerković.

Željko Veselinović, poslanik SSP, predložio je da se na dnevni red stavi novi sistemski Zakon o radu u kome je sadržano još osam zakona i koji bi imao 374 člana i 262 strane.

„Ovakvi zakoni postoje u EU, a mi imamo zakon iz 2005. godine i izmene iz 2014. godine koji je samo omogućio brže otpuštanje“, rekao je Veselinović.

Narodna stranka predložila je formiranje anketnog odbora o utvrđivanju činjenice o Jovanjici.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, naveo je da ta afera iz novembra 2019. gdine još nije rešena . Ne zna se ko je štitio Predraga Koluviju, da li je to bio državni projekat, kakvi su bili kontakti Bratislava Gašića i Koluvije, kakva je bila uloga Mirka Škera, koji je bio načelnik centra BIA za Beograd, sa kime je Koluvija komunicirao.

„Ako ne štitite Predraga Koluviju, pozivam vas da glasate za ovaj anketni odbor“, rekao je Aleksić, ali je taj predlog podržalo samo 39 opozicionih poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari