siniša kovačevićfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Poslanici Skupštine Srbije na početku današnje sednice pitali su zbog čega je smanjena vrednost EPS-a, ko su koordinatori SNS koji nameštaju tendere, ko štiti direktoku bolnice „Laze Lazarević“, ali i da li novom sistematizacijom u MUP, Bratislav Gašić priprema smenu policajca Slobodana Milenkovića, koji je otkrio „Jovanjicu“.

Poslanike je zanimalo i šta je sa krivičnom prijavom protiv Vučićevog kumića (Uroša Panića), ali i zašto uvozimo nekvalitetni ugalj iz Indonezije.

Robert Kozma, poslanik  Ne davimo Beograd, upitao je ministarku zdravlja Danicu Grujičić zbog čega Ivana Karličić, v.d direktorka bolnice „Laza Lazarević“ još nije smenjena, uprkos tome što je sama ministarka još u novembru izjavila da nešto u toj bolnici ne štima jer je tu kliniku napustilo 23 doktra i pedesetak sestara.

On je podsetio da zaposleni od tetkica, do lekara svi zajedno štrajkuju već sedam meseci zbog sistematskog mobinga koji se vršu nad njima. Kozma je pitao predsednika i potpredsednika vladine kadrovske komisije šta će učiniti da se razreši ova nemila situacija.

Slično pitanje imao je i poslanik Vladeta Janković. On je zatražio i objašnjenje od ministarke Darije Kisić zbog čega 593 miliona dinara dato Fudbalskom savezu Srbije, a nije namenjeno deci, obzirom da je 30 000 dece dospelo u apsolutnu zonu siromaštva i bede.

„Moje pitanje upućeno je ministarki za brigu o porodici Dariji Kisić Tepavčević i ministru finansija Siniši Malom. Odnosi se na izveštaj koji je u januaru podnela jedna stručna komisija, gde se procenjivalo kakav će biti efekat rata u Ukrajini i opšte ekonomske krize, posebno na situaciju u Srbiji. U tom izveštaju je izričito rečeno da je već 30.000 dece u Srbiji dospelo u zonu apsolutne bede. U isto to vreme, na televiziji smo mogli videti kako dete od 9 godina krade hranu. U isto to vreme, gospodo narodni poslanici, neko je odlučio, Ministarstvo finansija po svoj prilici, da se kao finansijska pomoć Fudbalskom savezu Srbije isplati u dve rade 593 miliona dinara. Isti taj FSS je nedavno saopštio da finansijski nikad bolje nije stao. Pitanje koje ja upućujem gospođi ministarki i gospodinu ministru jeste koji su to razlozi mogli da pretegnu da se finansijska pomoć ukaže zadriglim funkcionerima FSS, a ne gladnoj deci“, naveo je Janković.

Janković je zatražio od premijerke Ane Brnabić da skine oznaku poverljivosti sa spomenika Stefanu Nemanji i, kako „tajkunski Šolakovi mediji ne bi pisalo prozvoljno, bez dokaza“.

Poslanik Đorđe Miketić (Zajedno-Moramo) pitao je šta se desilo sa krivičnom prijavom koja je podneta protiv kumića Aleksandra Vučića, Uroša Panića, zbog nasilničke vožnje.

„Pošto policija nije smela, mi smo podneli krivičnu prijavu za nasilničku vožnju protiv ovog vozača koji se rugao policiji. To je cela Srbija videla. Policija je uhapsila auto, a ne vozača. Nećete verovati, policija je vratila auto svom vlasniku, a vlasnik je, neverovatne li koencidencije, njegov otac Petar Panić – ponizni kum Aleksandra Vučića i uvaženi telohranitelj Vojislava Šešelja. Šta je sa krivičnom prijavom protiv kumića i molim da zakon važi za sve isto“, naglasio je Miketić.

On je pitao tužilaštvo kako je moguće da „ovaj mladi momak vozi auto za koji je potrebno raditi 45 godina po prosečnim platama u Srbiji“

Poslanici pitali o smeni Slobodana Milenkovića, Vučićevom kumiću, uvozu uglja iz Indonezije i potcenjenoj vrednosti EPS-a 1
Printskrin RTS

Poslanika Dveri Ivana Kostića zanimalo je ko su koordinatori SNS koji naređuju opštinama šta da rade, nameštaju tendere i zabranjuju da se održavaju tribine.

„Meni se to desilo u Vrbasu. Predsednik opštine morao je da zove izvesnog Paunovića da ga pita da li može narodnom poslaniku da omogući salu za održavanje tribine. Sa takvom demokratijom nećete daleko dogurati“, naveo je Kostić.

Dragana Rakić, poslanica Demokratske strane, rekla je da ta stranka došla do saznanja da postoje malverzacije oko uvoza uglja iz Indonezije za potrebe EPS-a.

„Građani Srbije, zamislite – Srbija, umesto iz Republike Srpske, mi uvozimo ugalj iz Indonezije, sa drugog kraja sveta. Imamo saznanja da se prateća deklaracija falsifikuje, a da se ta ugalj iz Indonezije lažno prikazuje kao mnogo kvalitetniji, a time i skuplji nego što jeste. A sve to plaćate vi, građanke i građani Srbije. A dok vi postajete sve siromašniji, ljudi bliski režimu, kumovi, kumići, braća Aleksandra Vučića postaju sve bogatiji. Javno pozivam Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal da ispita koja firma i na koji način uvozi ugalj iz Indonezije. Da li je istina da preskupo plaćamo nekvalitetan ugalj umesto da dobrom organizacijom posla povećamo ekspolatacijom nalazišta sopstvenog uglja.. Zbog čega ovakvim poslovanjem satirete EPS i da li ga na ovaj način sprete za prodaju“, pitala je Dragana Rakić.

 

Poslanici pitali o smeni Slobodana Milenkovića, Vučićevom kumiću, uvozu uglja iz Indonezije i potcenjenoj vrednosti EPS-a 2
Printskrin RTS

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni, upitala je nadležne organe da li je istina da je tužilac Nenad Stefanović iznuđivao novac od građevinske mafije u zamenu za blage kazne protv njih.

„Sumnja se za njega da kupuje luksuzne stanove na tuđa imena“, rekla je Tepićeva i upitala da li će nadležni organi da ispitaju navode BIRN-a da je tužiteljka Brankice Marić u sukobu interesa. I da i je tačno da je tužilac Miodrag Marković napredovao, nakon što je odbio da reaguje na prijavu policije protiv Milana Lovrića, koji je potom ubio kamenom svoju suprugu Olgu. A ranije je bio poznat po maltretiranju dece i imao je zabranu prilaska, kako je rekla.

Tepićeva je pitala i da li je tačno da Bratislav Gašić sprema sistematizaciju u policiji, kako bi smeni policajca Slobodana Milenkovića, koji je otkrio „Jovanjicu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari