Janković: Pojedini poslanici vlasti tabloidizirali državu 1Foto: www.mc.rs

Izveštaj za 2015. ne razlikuje se mnogo od izveštaja za prethodnu godinu, kaže Saša Janković, zaštitnik građana za Danas, upitan da komentariše komentare poslanika SNS da je reč o „manifestu Jankovićeve izborne kampanje“.

– Dovoljno je pogledati moje izveštaje za prethodne godine i odgovor će biti jasan. Izveštaj je, manje više, odslikao isto stanje kao i u 2014. godini, a ne razlikuje se po kritičkim tonovima, ocenama i preporukama ni od mnogih ranijih, kaže Janković za Danas.

Saša Janković je u pisanom saopštenju za medije izrazio danas žaljenje zato što su poslanici vladajuće većine umesto da razmatraju dokumentovana kršenja prava građana u izveštaju ombudsmana, vodili kampanju protiv njega. Dodao je i da su to činili projektujući ga kao predsedničkog kandidata u neraspisanim predsedničkim izborima. On ocenjuje da je reč o tabloidizaciji rada državnih organa.

Na sednici Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije u sredu, poslanici vladajuće SNS izneli su niz kritika na izveštaj i rad Jankovića, navodeći da on zloupotrebljava instituciju za sopstvenu političku promociju. Optužili su Jankovića da „državnim resursima pravi političku karijeru“ i pozvali ga da se izjasni da li je ombudsman ili predsednički kandidat opozicije. Janković nije prisustvovao sednici, već samo njegovi zamenici, što je Aleksandar Martinović iz SNS, ocenio kao nepoštovanje Skupštine. Poslanik opozicije Zoran Živković tim povodom, naveo je da Janković nije pojedinac, nego institucija, te da se i njegovi zamenici biraju u parlamentu.

„Zaštitnik građana Saša Janković izražava žaljenje što su poslanici iz vladajuće većine na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu 14. septembra, umesto da razmatraju dokumentovana kršenja prava građana i predloge za unapređivanje rada organa vlasti iz redovnog godišnjeg izveštaja zaštitnika građana za 2015, vodili kampanju protiv zaštitnika građana koga su sami projektovali kao kandidata u neraspisanim predsedničkim izborima“, navodi se u saopštenju ombudsmana.

„Umesto da se na Odboru raspravlja o teškim, argumentovanim nalazima o kršenjima prava građana kojima izveštaj obiluje i načinima da se unapredi rad organa vlasti, deo poslanika skretao je pažnju javnosti sa suštinske teme napadom na ličnost koja stoji iza izveštaja, što je upravo primer tabloidizacije rada državnih organa na šta se u izveštaju inače upozorava“, ističe zaštitnik građana. „Uprkos pozivima predsednika Odbora Petra Petrovića da se fokusiraju na sadržaj izveštaja, većina poslanika najpre je samoinicijativno isticala zaštitnika građana kao kandidata za predsednika Republike, a onda se na najgrublji način podsmevala sopstvenoj ideji“, ocenjuje Janković.

„Građani Srbije zaslužuju bolje od toga, njihova prava i interesi moraju da budu u žiži institucija, a ne stalna politička bitka za vlast, stav je zaštitnika građana koji je, upravo da bi izbegao skretanje sa teme, na sednicu Odbora uputio svoje zamenike koje je na tu funkciju izabrala Narodna skupština“, navodi Janković u saopštenju. Podseća se i da „uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, Narodna skupština nije razmatrala izveštaj zaštitnika ni za 2014., a od podnošenja izveštaja za 2015. prošlo je pola godine, a razmatranje izveštaja pred Narodnom skupštinom nije ni zakazano“.

Jankovićev redovni godišnji izveštaj za prošlu godinu objavljen je u martu na sajtu zaštitnika građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari