Janković: Prvi put sam pozvan u Srebrenicu, prvi put idem 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Državni vrh Srbije je dvoličan i neiskren po svim drugim pitanjima, zašto ne bi bio i po pitanju Srebrenice? Jedno pričaju u zemlji, drugo na Zapadu, treće na Istoku, a kada su sami, broje pare i smeju se svima.

Još neko vreme – ocenjuje za Danas Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, u pisanom odgovoru na pitanje kako komentariše to što državni vrh Srbije negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

Upitan kolika je šteta po javni interes građana Srbije takav odnos vlasti, ali i političke elite u celini, Saša Janković ističe da poricanjem srebreničkog genocida* vlast „nas namerno drži zakopane u prošlosti“.

– Naša Narodna skupština Deklaracijom iz 2010. godine konstatovala je da „najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde“, a tom presudom zločin u Srebrenici prethodno je kvalifikovan kao – genocid. Srbija nije oglašena krivom, ali je konstatovano da nije učinila sve što je bilo moguće da ga spreči. Poricanje toga negiranje je presuda međunarodnih sudova kojima snagu priznaje naš Ustav, kao i stavova Narodne skupštine Srbije – ističe Janković za Danas.

Prema njegovim rečima, sa svim tim garancijama vladavine prava, sa tragedijom žrtava i bolom njihovih porodica, pa i našom potrebom da prihvatimo i prevaziđemo, neoradikali na vlasti glatko brišu pod.

– Kako će današnji službeni Beograd prihvatiti odgovornost za zločine ako je Aleksandar Vučić u kožuhu po bosanskim brdima mlatarao puškom i stajao ispred džipa na kome je na mrtvačkoj glavi šlem mirovnjaka UN? Srbija i srpski narod nisu krivi za genocid, ali pojedinci imaju manju ili veću odgovornost za njega. Uprkos onome što su naučili da pričaju pred stranim diplomatama i medijima, oni i dalje proizvode konflikt koji im je najbolja odbrana od njihove nesposobnosti da zemlju vode ka prosperitetu – napominje sagovornik našeg lista.

Janković ističe da je šteta po javni interes velika, jer nas, kako kaže, namerno drže zakopane u prošlosti.

– Dvadeset i nešto godina kasnije ne daju nam da maknemo ni milimetar. Svode nam život na „ćuti, samo da opet rata ne bude“. Nema iskrenog sučeljavanja ni prevazilaženja posledica rata sve dok naše zemlje vode oni koji su nas u rat uveli ili njihova politička deca, smatra predsednik Pokreta slobodnih građana.

Na pitanje da li će mu 11. jula biti prvi put da bude prisutan na obeležavanju godišnjice od genocida u Potočarima, Janković kaže: „Ovo je prvi put da sam pozvan i prvi put ću i otići.“

Ćamil Duraković, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 21 godine od genocida u Srebrenici, kaže za Danas da organizatori nemaju nikakve zahteve prema onima koji žele da dođu na komemoraciju.

Predsednik Srbije je na pitanje da li će ići u Potočare 11. jula rekao da treba da se vidi šta je najbolje za same domaćine i koga pozivaju, dodajući da oni imaju „svoje uslove i zahteve“.

– Mi imamo samo stav, a on je moderan, civilizovan svet prihvata sudom utvrđene presude o genocidu. To nije zahtev, već logika za svakog normalnog čoveka – zaključuje Duraković za naš list.

*ISPRAVKA

Predsednik Pokreta slobodnih građana, Saša Janković, u odgovorima na pitanja našeg lista nije pomenuo reč MASAKR (kao što je objavljeno u štampanom izdanju) već je autorka teksta u prepričavanju njegove izjave upotrebila tu reč. Namera autorke nikako nije bila da upotrebom ove reči implicira da gospodin Janković negira genocid, što se iz teksta i celokupne izjave predsednika Pokreta slobodnih građana ni ne može zaključiti, 

Izvinjavamo se Saši Jankoviću i čitaocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari