"Jasna poruka da je sa podrškom Vučiću završeno": Sagovornici Danasa o zahtevu da EU hitno zamrzne pregovore sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Poruka poslanice nemačkih liberala Renate Alt da odmah treba zamrznuti pregovore sa Srbijom o pristupanju EU, na liniji je sa još nekim porukama iz Baltičkih država ili Poljske. To su jasni signali da je sa stabilokratijom i podrškom Vučiću, samo zato što je spreman da sklapa ekonomski povoljne ugovore sa stranim državama, završeno”, objašnjava za Danas Natan Albahari, član predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Renata Alt, poslanica nemačkog Bundestaga i predsednica Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć u pisanoj izjavi zatražila je da EU odmah zamrzne pregovore sa Srbijom o pristupanju EU, kao reakciju na stavove o nezavisnosti Kosova koje je predsednik Vučića izneo u Skupštini Srbije. Ona smatra da Vučić pokazuje da ne pridaje značaj dugoročnoj normalizaciji odnosa sa susedom, a oštri tonovi iz Beograda dodatno opterećuju ionako napetu situaciju između dve zemlje.

„Činjenica da Vučić istovremeno pojačava saradnju sa Kremljom i opire se sankcijama Rusiji, dijametralno je suprotna spoljnoj politici EU“, ukazala je Alt.

Komentarišući njenu izjavu Albahari kaže da će takvih poruka iz Evrope biti sve više i više .

Podseća da je Vučić jednom prilikom rekao kako su „Srbi prespavali pad Berlinskog zida“, misleći tu pre svega na sebe i politiku koju je on podržavao do 2008. godine.

“Sada deluje kao da Vučić ponovo ne može da sagleda posledice tektonskih poremećaja u Evropi koje je izazvao Putin agresijom na Rusiju. Ako se naše rukovodstvo hitno ne trgne iz tog sna, bojim se da će Srbija ostati izolovana siromašna zemlja koja se žali na svetsku nepravdu i nerazumevanje, dok u stvari ona sama ne razume okolnosti u kojima se nalazi”, navodi Albahari.

Dodaje da ukoliko Srbija ne krene jasno ka EU, u vremenu krize ovakvi glasovi, poput poruke poslanice Bundestaga, biće sve glasniji, a posledice sve teže i teže.

“S druge strane mislim da bi odgovor EU trebalo da bude mnogo fokusiraniji i da ne bi trebalo kažnjavati Srbiju zbog Vučićevih grešaka. Kritike i reakcije moraju da idu na njegov, a ne na račun Srbije.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, međutim, smatra da Srbija ne postavlja prepreke za nastavak dijaloga sa Prištinom, već kosovske vlasti insistiranjem na priznanju i nesprovođenjem prethodno postignutih sporazuma.

“To je, nadam se, svima jasno. Uslovljavanje obustavljanjem predpristupne pomoći može samo da izazove dodatni pad podrške evropskim integracijama. Verujem da je ovo samo stav jednog poslanika Bundestaga i da nema širu podršku u nemačkom parlamentu”, zaključuje Grubješićeva.

Da podsetimo govoreći u utorak pred Skupštinom Srbije nakon polaganja zakletve za drugi predsednički mandat, Aleksandar Vučić je, između ostalog, rekao:

„Šta god vam govorili sa Zapada, Kosovo i Metohija biće veća i važnija tema. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primeri u svetu. Što više to ponavljaju, to ih više to muči“, rekao je Vučić i zaključio: „Znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.