Jelena Kalajdžić: Da li je jedan čovek odlučio da se školska godina završi 14 dana ranije? 1Foto FoNet Ana Paunković

Poslanici Skupštine Srbije na početku sednice na čijem dnevnom redu je formiranje Anketnog odbora o okolnostima pod kojima su se desila dva masakra postavljali su pitanja. Pitali su o napadu naprednjaka Janka Langure na na Radomira Lazovića,  ispred parlamenta, ko je odlučio da se školska godina završi ranije, kada će biti zakazana sednica o KiM.

Đorđe Pavićević, poslanik NDBG pitao je predsednika parlameta kako je moguće da na parkingu parlamenta Janko Langura dođe svojim automobilom , parkira se bez nalepnice i napadne Radomira Lzovića i ugrozi njegovu bezbednost.

„Vređao ga, unosio mu se u lice, gurao ga je… Čitav incident je trajao sedam, osam minuta i nije bio ni malo prijatan. A razlog je bio dosta bizarn. Naime, kolega Lazović je pročitao nešto što je ovaj bivši poslanik napisao, a on mu je uputio dodatne pretnje da će biti možda upucan od strane lovaca i posle toga okrenut na ražnju. To je dovelo do incidenta“, rekao je Pavićević.

On je pitao predstavnike vlasti da li ovaj čin poslanika Langure znači početak dijaloga vlasti i opozicije.

„Da li ovaj poziv izgleda onako kako smo juče videli ispred Skupštine“, pitao je Pavićević i zatražio od Vladimira Orlića da NDBG-u dostavi snimak tog događaja sa sigurnosnih kamera.

Vladimir Orlić je rekao da on ne može ništa tu da pomogne.

„Zašto ste se svađali? Ko vas sprečava da gledate snimke koje ste već okačili na društvenim mrežama . Kako ja tu da vam pomognem? Tražite od mene da gledam snimke kako ste se svađali? Šta treba da užovam u vašem govoru. Šta još hoćete . Koliko li je samo vama dosadano“, odgovorio je Orlić uz podsmeh.

Govoreći o napadu Langure na Lazovića, Đorđe Stanković, poslanik Narodne stranke, rekao je da se nasilje u društvu nastavlja.

„On je gađao Radomira Lazovića nekim lažnim papirnim novcem. SNS je ranije bila poznata po lažnim diplomama, a sada po lažnom novcu. Moram da priznam da je Langura poznat i u Indiji i Americi, jer koliko shvatam da na svom Instagram profilu ima 90 odsto pratilaca iz tih zemalja“, rekao je Stanković i upitap je koliko novaca i po kojim ugovorima je Telekom uplatio novac Jeleni Kareuši, Aci Lukasu, Draganu J. Vučieviću i Željku Mitroviću.

Jelena Kalajdžić, narodna poslanica, pitala je gde se nalazi odluka o skraćenju školske godine, jer takva odluka nije objavljena u Službenom glasniku, a nema je ni na sajtu Vlade Srbije.

„Da li je takvu odluku doneo neki pojedinac, jedan jedini čovek koji se nečega uplašio, a onda je to Vlada izglasana. A nastavnici i roditelji su o tome dobili informaciju iz Informera. Da li vi znate da postoje nastavnici u školama, psiholozi, sindikati prosvetara koji mogu da se pitaju da li je potrebno završiti 14 dana ranije školsku godinu. Da li je moguće da vi o tome nemate ništa da kažete i da se ovome nije rekla nijedna jedina reč“, pitala je ona.

Kalajdžićeva je dodala da je ovo treća uzastupna školska godina koja se neregularno završava.

„Onda se čudite otkud protesti. Evo, građani, odakle protesti. Dogorelo je do nokata. Ne može se prekidati školska godina kad jedan čovek o tome odluči“, podvlači ona.

Strahinja Ereac, poslanik Zavetnika, pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić kad će osuditi represiju nad Srbima nad KiM i da li će zahtevati oslobađanje svih zatočenih Srba.

„Dok samoproglašene kosovske institucije love naš narod kao zečeve, naše vlasti ne preduzimaju ništa da ih zaštite“, rekao je Erac, a Ivan Kostić, poslanik Dveri ponovo je pitao Vladimira Orlića kada će da zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo o francusko -nemačkom planu i Ohridskom dogovoru.

Nebojša Novaković, poslanik Demokratske stranke, pitao je ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića zašto nije regovao na izjavu ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka koji je povezao proteste sa događajima i krizom na Kosovu, ali i u kojoj zdravstvenoj ustanovi se roditelji pišu kao roditelj 1 i roditelj 2 i da li je to ustanova u vlasništvu partnerke Ane Brnabić.

„Zašto je propustio priliku da reaguje, jer je ovo očigledno uvreda građana i narušavanja njihovog integireteta, ali narušavanja suvereniteta jedne zemlje, jer je Bocan-Harčenko stani državljanin i njegova diplomatska aktivnost je tačno definisiana“, rekao je Novaković i upitao da li će reagovati na obraćanje Petera Sijarta na kontramitingu u Beogradu .

Pitao je i da li su predsednik i premijerka razumeli zahteve protestsa , jer majke nisu tražile 10 000 dinara pomoći, već nešto drugo za svoju decu, što je Prlić prokomentarisao da je opozicija protiv većih plata i penzija.

Željko Veselinović, poslanik „Ujedinjenih“, rekao je da pozdravlja to što se plate povećavaju prosvestnim i zdravstvenim radnicima, ali da se postavlja pitanje šta se dešava sa građanima koji primaju 40.000 dinara.

„Da li oni mogu da žive s tim, s obzirom na to da je prošlo povećanje pojela inflacija. Razgovarao sam sa ženama i majkama koje su plakale koje su govorile da ne mogu da žive od te zarade i da prehrane svoju decu i svoje porodice. Žalosno je da Srbiji neko živi od plate od 40.000 dinara. Kad će biti povećana minimalna zarada u Srbiji i kad će građani Srbije moći da žive pristojno od svog rada. Pojeftinjenje hleba od 3 dinara apsolutno ne znači ništa“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari