Jelica Minić: Za nedelju-dve, donosioci odluka u Srbiji ostaće bez smokvinog lista za uvođenje sankcija Rusiji 1Foto: Medija centar

Poslanik SPD-a u nemačkom Bundestagu i predsednik Odbora za Zapadni Balkan Josip Juratović naveo je u emisiji N1 Studio Live da Srbija treba da odluči da li će se priključiti zemljama Evropske Unije u uvođenju sankcija Rusiji. „Termina nema. 1. decembra treba da stupi na snagu osmi paket sankcija, i do tog datuma Srbija treba da nađe rešenje kako će sprovesti te sankcije, i na koji način. Srbiji se mora pomoći na tom putu, ali Srbija mora jasno reći da li želi da se pridruži sankcijama ili ne“, istakao je Juratović.

– Josip Juratović je samo jedan od mnogih, koji upozorava da se okolnosti za laviranje Srbije “između dva sveta” ubrzano menjaju i da se i sami možemo naći u izolaciji, kaor parija evropske političke scene, bez iskrenih saveznika i egzistencijalne podrške. Članica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon je upitala da li smo svesni da je ugled naše zemlje pao na nivo s kraja devedesetih. Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson upozorava da bi nam se mogao ukinuti bezvizni režim za građane Srbije zbog neusklađene vizne politike sa EU. Itd, itd… – komentariše za Danas Jelica Milić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji.

Za nedelju-dve, dodaje ona, sedam meseci posle izbora, imaćemo novu, predimenzioniranu Vladu, u kojoj će se naći mesto za svakoga.

– Time će glavni donosioci odluka u Srbiji ostati bez smokvinog lista i moraće da se suoče sa domaćom indoktriniranom javnošću, sa ozlojeđenom političkom javnošću u EU, kojoj smo dozlogrdili i sa opasnim bratskim zagrljajem Rusije, iz koje već stižu krajnje uvredljive i preteće poruke – kaže Jelica Minić.

Upitana da li će buduća vlada biti suočena sa rokovima za uvođenje sankcija režimu Vladimira Putina, s obzirom na činjenicu da Evropska unija priprema novi, već osmi paket sankcija Ruskoj Federaciji za 1. decembar, sagovornica Danasa postavlja pitanje: „Da li je to zaista kvadratura kruga iz koje se Srbija ne može ispetljati? Ili će neki maestralni zaokret, u dobrom trenutku, sa dobrom računicom, otvoriti nove horizonte začuđenim posmatračima, uprkos svim neverovatnim pritiscima?“

– Ono što bi bilo najkorisnije je nacrtati tablice sankcija još ovih dana, pa videti gde najmanje boli, pa početi bar korak dva. Ili je za to već kasno, jer je vreme potrošeno, bez dobrog scenarija. Koliko su sankcije opravdano i efikasno sredstvo međunarodne politike, to je jedna tema. Da li one imaju dejstvo na rusku privredu, društvo i posebno vojnu industriju i visokotehnološke proizvode – imaju. Da li je Srbija protiv rata u Ukrajini i protiv oduzimanja teritorija jednoj suverenoj zemlji – jeste i o tome se izjašnjavala na najvažnijim svetskim forumima. Zašto je Srbija, pored Turske i Belorusije, koja je sve više strana angažovana u sukobu, potpuno usamljena u Evropi i izložena mogućnosti obustavljanja pregovora o članstvu, pa čak i sankcijama, o čemu govori sve više evropskih političara? – kaže sagovornica Danasa.

Jelica Minić: Za nedelju-dve, donosioci odluka u Srbiji ostaće bez smokvinog lista za uvođenje sankcija Rusiji 2
Foto: EPA-EFE/ANDRII NESTERENKO

Ona postavlja pitanje, „da li su zavisnost od ruske nafte i gasa, računice oko odnosa Rusije prema Kosovu, koja Kosovo koristi kao presedan za svoja osvajanja tuđih teritorija, ili velika ljubav prema slovenskoj braći, crkvi i kulturi koja je negovana poslednjih deset godina sveukupno uticali na našu neizmernu odanost ruskim interesima – videće se“.

– Nije nam poznato gde je crvena linija, o kojoj se u poslednje vreme sve češće priča, a koja može sve to dovesti u pitanje. I kome je dato pravo da tu liniju nacrta? Možda novoj vladi, sa već takoreći odlazećom premijerkom? – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari