Jeremić: Balon Vučićeve nepobedivosti puca porazom na referendumu 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da vlast ne može da pobedi na referendumu o odbacivanju „francusko-nemačkog“ plana za nezavisnost Kosova i Metohije, jer se više od 80 odsto građana protivi otcepljenju južne pokrajine, i da bi porazom na referendumu „pukao balon nepobedivosti“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što bi ubrzo dovelo do promene vlasti.

„’Francusko-nemački’ plan je plan za nezavisnost Kosova i Metohije po kojem bi se Srbija saglasila sa tim. Jedini način da se to spreči, s obzirom da je to Vučić usmeno prihvatio i krenuo u sprovođenje plana, jeste da mu neko zaveže ruke, a jedini koji to može da uradi je narod na referendumu. Nije kasno da se Vučić zaustavi u izdajničkom maršu“, rekao je Jeremić za portal Ozonpres.

„Mora se reći ’ne’ na demokratski i civilizovan način, a referendum je upravo to. Reći ’ne’ nezavisnosti Kosova i Metohije ne znači da ste ekstremni i ne slažem se sa onima koji bi da prevrnu pregovarački sto“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da se pregovori o normalizaciji života na Kosovu i Metohiji moraju nastaviti, ali će rezultat biti neuporedivo povoljniji po Srbiju kada pregovore bude vodila nova vlast, a ne ucenjeni Vučić, prenosi u saopštenju Narodna stranka.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je već počelo sprovođenje sporazuma, pošto je u delo sprovedena prva tačka, a to je „pristanak Srbije na takozvanu deklaraciju o ’prisilno’ ili ’prinudno’ nestalim licima tokom rata 1999. godine“.

„Samo na tome da ostane, već je načinjena ogromna šteta jer je time Srbija otvorila pravni put za isplatu odšteta kosovskim Albancima u astronomskim iznosima. Ako im srpski sudovi ne budu dosudili odštetu, stvoren je pravni osnov, prema deklaraciji koju je u ime Srbije prihvatio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, da oni odštetu potraže i pred međunarodnim sudovima. Reč je o stotinama miliona, možda i milijardama evra, a to je tek prva posledica“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi naredne posledice sprovođenja sporazuma bile članstvo „Kosova“ u međunarodnim organizacijama, priznavanje ličnih dokumenata koje izdaje prištinska vlast, precrtavanje granica i stvaranje Velike Albanije za nekoliko godina ujedinjenjem „Kosova“ i Albanije.

„Srbija bi pristankom na priznanje ’Kosova’ pokazala da je ranjiva na pritiske i zato bi bila izložena seriji novih ponižavajućih ultimatuma – pristanak na ukidanje Republike Srpske, iskopavanje litijuma, a moguće i odricanje od drugih delova svoje teritorije“, rekao je Jeremić.

„Severna Makedonija sada živi tu noćnu moru, a bila je ‘najbolji đak u razredu’ i uradila je sve što se od nje traži, promenila je naziv države, uvela je sankcije Rusiji, a onda je dobila zahtev od Bugarske da mora da primi predstavnika Bugarske u proces promene makedonskog ustava. To je toliko ponižavajuć zahtev da pred njim staje pamet, ali taj zahtev ne bi došao da se nisu saglasili sa prethodnim ucenama“, dodao je Jeremić.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da bi Vučić dobio aplauze Zapada ako sprovede „francusko-nemački“ sporazum i „licencu da se još brutalnije obračunava sa svim protivnicima režima“.

„Nije nezamislivo da, ako Vučić primeni sporazum, nemački kancelar Olaf Šolc dođe na televiziju Pink i u velikom intervjuu podrži svemirski program Željka Mitrovića, iako se na Pinku objavljuju poternice za novinarima i političkim protivnicima režima, a posle emitovanja jedne takve poternice ubijen je Oliver Ivanović“, zaključio je Jeremić, a prenosi NS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari