Vuk Jeremićfoto FoNet Božana Pavlica

Vuk Jeremić, predsednik opozicione Narodne stranke, u polemici na Tviteru, o tome da li treba da se održi referendum o evropskom sporazumu o Kosovu, za koji NS skuplja potpise građana, ocenio je da nema energije za masovne demonstracije protiv vlasti.

Konstatujući u tvitu da povodom ideje o referendumu o Kosovu, postoje „različiti stavovi intelektualaca desne orijentacije“, Jeremić ukazuje da su sa jedne strane (čelnici vanparlamentarnih udruženja) Mlađan Đorđević i Jovana Stojković, a sa druge profesor Milo Lompar i Siniša Kovačević (potpredsednik NS).

Đorđević i Stojkovićeva, koja je u javnosti poznata kao protivnica obavezne vakcinacije, izjasnili su se prehodno na svojim nalozima na društvenim mrežama protiv organizovanja referenduma.

Dok je Đorđević ponovio ranije izrečeni stav patrijarha Porfirija da je referendum o Kosovu održan 1389, dotle je Stojkovićeva iznela niz primedbi na moguće nameštanje referendumskog rezultata.

„Kome poverovati? Ako mislite da su Milo Lompar i Siniša Kovačević ljudi koji se lako daju prevariti, ili sumnjate u njihov patriotizam, poslušajte šta su rekli po ovom pitanju“, napisao je Jeremić.

A u daljoj polemici, sa jednim anonimnim tviterašom, izneo je i procenu o nedostatku energije za masovne demonstracije.

„Nema energije za masovne demonstracije. Nakon što skupimo potpise, pa režim bude vršio opstrukciju njihove overe, tada bi moglo da bude. Potpišite nam inicijativu, ne sedite skrštenih ruku. Ili organizujte masovne demostracije, dolazimo“, napisao je Jeremić.

Narodna stranka danas je saopštila da je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Lompar podržao akciju NS za raspisivanje referenduma o „francusko-nemačkom“ planu za Kosovo i Metohiju i pozvao građane da potpišu inicijativu za referendum, saopštila je danas ta stranka.

Lompar je, kako je navedeno u saopštenju, rekao da je „referendum posvećen odbrani položaja Kosova i Metohije u Ustavu Srbije“.

„Ne bi trebalo nasedati na prevare da je reč o nekom preispitivanju položaja Kosova i Metohije u Ustavu Srbije, već upravo suprotno, reč je odbrani Ustava Srbije od onih koji ga krše, i odbrani koja bi, ukoliko odgovor bude pozitivan, trebalo da dovede do preispitivanja političke i krivične odgovornosti predsednika Republike“, rekao je on, prenosi Beta.

Narodna stranka prikuplja potpise za raspisivanje referenduma, a građani mogu da potpišu inicijativu na sajtu sacuvajmokosovo.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari