Vlast prihvatila, a opozicija smatra da je francusko-nemački plan neminovnost: Vuk Jeremić o razlozima zbog kojih bi birači trebalo da glasaju za njegovu stranku 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je da su najveće opasnosti za uništenje države primena „francusko-nemačkog“ sporazuma za nezavisnost Kosova i Metohije i kopanje litijuma i da je glas za Narodnu stranku siguran izbor za otklanjanje tih opasnosti.

„Neophodno je jasno i odlučno odbaciti ’francusko-nemački’ plan jer njegovo sprovođenje znači ne samo prihvatanje nezavisnosti ’Kosova’ nego i početak raspada države. Problem je, međutim, što je vlast prihvatila taj plan, a i prozapadna opozicija ima sličan stav i tvrdi da je taj plan neminovnost“, rekao je Jeremić sinoć u predizbornoj debati na televiziji N1.

Jeremić je, kako je saopštila Narodna stranka, naveo da ta podudarnost stavova vlasti i prozapadne opozicije otvara pitanje šta će se dogoditi posle izbora, kada „padnu karte“ i dođe do spoljnih pritisaka da se plan prihvati “u okolnostima u kojima je jasna konvergencija vlasti i dela opozicije“.

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ istakao je da je glas za tu listu siguran izbor da se kopanje litijuma zakonski zabrani, i dodao da je to „izuzetno složen politički i diplomatski poduhvat“.

„Teže će biti isterati Rio Tinto iz Srbije nego odbaciti ’francusko-nemački’ plan, jer je litijum iz Srbije predviđen da bude strateški izvor snabdevanja EU tim metalom u narednih 10 godina. Pošto je eksploatacija litijuma zaustavljena u Portugalu, ostaje Srbija kao jedino mesto gde bi se kopao litijum da bi se snabdevala Evropa“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da lista koju predstavlja prelaže konkretne korake kako da se spreči kopanje litijuma.

„Ne zalažemo se za to samo deklarativno i na nivou parola. Narodna stranka ima ljude koji znaju kako da Srbija postupa pod velikim pritiscima kojima će biti izložena po tom pitanju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je činjenica da je Stranka slobode i pravde u Skupštini Srbije podnela predlog zakona „ekološkom kopanju litijuma“ u Srbiji, ali da ekološki uslovi za to ne postoje.

„Narodna stranka je siguran izbor za promenu sistema u Srbiji. Od nas niko nikada nije preleteo ka Aleksandru Vučiću, jeste ka Draganu Đilasu i to više nego jednom, ali niko od nas nije govorio jedno pre izbora a drugo posle. Narodnu stranku će i posle izbora voditi isti prioriteti kao i pre izbora – odbacivanje ’francusko-nemačkog’ sporazuma, zabrana kopanja litijuma i promena sistema“, rekao je Jeremić.

On je dodao da će razgovori posle izbora zavisiti od rezultata glasanja.

„Najveća dilema i najveće pitanje ovih izbora je hoće li i ovog puta Đilas odlučiti da sam i na svoju ruku ode kod Vučića rukovođen navodno višim ciljevima. Prošli put je kao ’viši cilj’ naveo spuštanje tenzija u društvu, ovog puta bi mogao da navede prihvatanje ’francusko-nemačkog’ plana i kopanje litijuma zarad evropske budućnosti“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari