Jeremić: Đilas se Vučiću stavio na raspolaganje 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da su predsednici SNS i SSP Aleksandar Vučić i Dragan Đilas „odlučili da pomognu jedan drugom u postizbornom mamurluku“, nezadovoljni rezultatima izbora održanih 3. aprila, ali da njihov „flert ne znači i da će završiti u vezi“.

„Đilas je posle izbornog rezultata mogao ili u penziju ili kod Vučića. Odlučio je da ode kod Vučića, i jasno mu se stavio na raspolaganje. Ako nakon određenog vremena Đilas i dalje bude bio potreban Vučiću, Vučić će ga integrisati. Vreme će pokazati da li će mu Đilas biti potreban“, rekao je Jeremić televiziji Insajder.

Jeremić je, kako prenosi pres služba Narodne stranke, naveo da je Vučiću posle izbora bila potrebna „razbijena opozicija“, pošto su se posle izbora u sedištu SSP ipak okupile sve opozicione stranke koje su prešle cenzus ili bile blizu cenzusa u Beogradu.

„Đilasov interes je bio da nastavi da se pretvara da je lider opozicije, a to je jedino mogao da mu priušti Vučić. Posle onako lošeg izbornog rezultata, Đilas je jedino odlaskom kod Vučića mogao da nastavi da sebe predstavlja kao nekakvog lidera opozicije“, rekao je Jeremić.

On je dodao da je Đilas odlaskom kod Vučića „bacio bombu na jedinstvo opozicije i kakvo-takvo poverenje koje je postojalo u opozicionom taboru“, i da je Đilas time „potpuno promenio tok razgovora o tome šta i kako sa rezultatima beogradskih izbora i to na način koji je ultimativno odgovarao Vučiću“.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je Đilas u poslednjih 10 dana kampanje „sam i na svoju ruku odlučio da predstavlja koaliciju na RTS-u, kao i da snimi lične reklame i da ih pušta na RTS-u“, što je bilo suprotno dogovoru da Marinika Tepić i Miroslav Aleksić budu glavni nosioci kampanje.

„SSP je u potpunosti komandovao izbornim procesom, a ta komandna pozicija je definisana na osnovu sistematski lažiranih istraživanja javnog mnenja, koja su pokazivala da je SSP najjača stranka opozicije i da sama ima 15 ili 16 odsto, dok su svi ostali ispod cenzusa. Sve je to bilo lažirano. Narodna stranka je najbolje rezultate postigla tamo gde je izašla samostalno ili bez SSP, što pokazuju primeri lokalnih izbora u Boru i Bajinoj Bašti. U Negotinu je Narodna stranka sama dobila 13 odsto na lokalnim izborima u oktobru, a sada je republička lista cele koalicije u Negotinu dobila samo devet odsto“, rekao je Jeremić.

Lider Narodne stranke naveo da je ta stranka  zarad opstanka koalicije i jedinstva opozicije prihvatila nametnuta rešenja.

„Dobili smo ultimatum da predsednički kandidat bude Zdravko Ponoš, ali taj ultimatum je podrazumevao i da SSP vodi kampanju i kontrolore. To je bio težak, austro-ugarski ultimatum. Na stolu je bio loš paket koji smo prihvatili zarad jedinstva, ali nismo govorili loše stvari i nismo se žalili“, rekao je Jeremić.

„Kada je, međutim, dan nakon izbora i izuzetno dubioznog rezultata, ponovo jednostrano i bahato odlučeno da se radi suprotno od onoga što smo govorili u kampanji – dakle, da se ode kod Vučića – to je bila kap koja je prelila čašu. Dosta nam je autoritarnog ponašanja i kopiranja Vučića“, rekao je Jeremić.

Upitan da li je međunarodni faktor inicirao sastanak Vučića i Đilasa, Jeremić je odgovorio da po njegovom mišljenju, to nije bio slučaj, ali da „Vučić i Đilas govore svojim saradnicima da su im Amerikanci namignuli da idu u tom pravcu, kako bi se pred njima opravdali“.

„To nisu inicirali stranci. Sastanak su inicirali Vučić i Đilas, da bi pomogli jedan drugom“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da Narodna stranka Vučića smatra diktatorom i da će se boriti protiv njegove diktature.

„Borićemo se beskompromisno i neće biti dogovora ispod stola. Mi nismo ona vrsta opozicionara koji su sarađivali sa španskim diktatorom Frankom, čekajući da se demokratija uspostavi nakon Frankove smrti. Mi se nećemo ponašati prema Vučiću kao prema Franku i nećemo praviti trule kompromise, ni domaće niti međunarodne“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će u budućnosti biti promena na opozicionoj sceni.

„Narodna stranka je otvorena za saradnju sa svima koji Vučića ne vide kao neminovnost i spremni su da se protiv njega bore“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari