Jeremić: Vrhunac stranog malignog uticaja na Balkanu je bilo bombardovanje osiromašenim uranijumom 1Foto: Narodna stranka

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da je vrhunac stranog malignog uticaja na Balkanu bilo 78 dana bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom sa ciljem da joj se otcepi deo teritorije.

„Napadaju me da propagiram ruski maligni uticaj, a ja mislim da je u novijoj istoriji Balkana najupečatljiviji primer malignog stranog uticaja bombardovanje Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine”, rekao je Jeremić Radio-televiziji Vojvodine, a prenosi NS u saopštenju.

Jeremić je istakao da Srbija mora da bude vojno i politički neutralna na održiv način, i dodao da održiva vojna neutralnost zahteva uvođenje savremenog vojnog roka kao u vojno neutralnim evropskim državama Švajcarskoj i Austriji, a da politička neutralnost podrazumeva da Srbija nijednoj državi na svetu ne uvodi sankcije, pa ni Rusiji, osim sankcija koje je usvojio Savet bezbednosti UN.

Nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ istakao je da je glas za tu listu siguran izbor za vojnu i političku neutralnost Srbije u budućnosti.

„Glas za našu listu je i siguran izbor za odbacivanje ’francusko-nemačkog’ plana za nezavisnost Kosova i Metohije, koji je trenutno najneposrednija opasnost za narod i državu, jer predviđa defakto priznavanje naše južne pokrajine kao nezavisne države, što su jasno rekli najviši zvaničnici SAD i EU, kao i najviši zvaničnici najjačih evropskih država Nemačke, Francuske i Italije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi Srbija trebalo da redefiniše svoje odnose sa EU, koja je nastavak evropskih integracija i članstvo Srbije u uniji uslovila ultimatumom priznavanja „Kosova“.

„To je moguće učiniti i to tako da ne narušimo ekonomske odnose sa našim partnerima u EU. Način da se to postigne je redefinisanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, potpisanog 2008. godine. Srbiji se, inače, u realnosti ionako ne nudi članstvo, kao ni drugima sa Zapadnog Balkana. U članstvo u EU nas ne bi primili čak ni kada bismo priznali ’Kosovo’, što nikako ne smemo da učinimo. Stoga je jedino realno rešenje članstvo u Evropskom ekonomskom prostoru“, zaključio je Jeremić, prenosi NS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari