Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da je svečanu večeru na Bledskom strateškom forumu „Evropa 2020 – združena i jedinstvena“, na kojoj je u nedelju govorio bivši izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari, napustio zbog učešća na važnim bilateralnim sastancima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da je svečanu večeru na Bledskom strateškom forumu „Evropa 2020 – združena i jedinstvena“, na kojoj je u nedelju govorio bivši izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari, napustio zbog učešća na važnim bilateralnim sastancima.
– Ocenili smo da je korisnije provesti vreme u bilateralnim razgovorima, nego slušati Ahtisarija, jer je njegov plan za nas stavljen ad akta – rekao je Jeremić novinarima nakon učešća u današnjoj panel diskusiji o proširenju Evropske unije. On je ponovio da je Beograd odbacio Ahtisarijev plan, jer ne predstavlja kompromisno rešenje i da je jedino rešenje, koje će otvoriti put ka evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, kompromis.
Slovenačka novinska agencija STA javila je juče ujutru da je Jeremić napustio svečanu večeru priređenu u čast učesnika bledskog strateškog foruma u znak protesta što mu nije bilo omogućeno da reaguje na Ahtisarijev govor o Kosovu. Iako je ranije bilo najavljeno, Jeremiću nije bilo omogućeno da reaguje na govor i on je napustio svečanu salu, navela je agencija. Obraćajući se učesnicima skupa, Ahtisari je, prema navodima STA, kazao da nerešeno pitanje Kosova ugrožava stabilnost zapadnog Balkana i da je krajnje vreme da se to pitanje reši, i to što pre nakon 10. decembra, kada bi trebalo da Kontakt grupa saopšti rezultate dodatnih pregovora Beograda i Prištine.

Primeniti Ahtisarijev plan

Ministar spoljnih poslova Albanije Ljuljzim Baša izjavio je juče da bi budući pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova trebalo da otvore mogućnost za primenu plana specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija. Obraćajući se učesnicima Strateškog foruma na Bledu, Baša je rekao da predstoji period novih pregovora Beograda i Prištine i ocenio da buduće rešenje moraju snažno podržati NATO i Evropska unija. Baša je izrazio nadu da će, posle novih pregovora, biti moguće implementirati Ahtisarijev plan i da će biti moguće da nezavisna država Kosovo, zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana, krene da ostvari cilj – priključenje NATO i EU. Prema Bašinoj oceni, pitanje Kosova je jedino pitanje koje može potencijalno ugroziti stabilnost regiona i zaustaviti proces evropskih integracija. Baša je rekao da je Ahtisarijev plan „najbolji kompromis“ i „jedini put da se krene napred“. Ahtisarijev plan pruža najbolje garancije srpskoj manjini na Kosovu, izjavio je Baša.

Kako je agenciji Beta rečeno u izvorima bliskim kabinetu ministra spoljnih poslova, Jeremić je lično od slovenačkog šefa diplomatije i domaćina Bledskog strateškog foruma Dimitrija Rupela dobio obećanje da će mu biti omogućena replika na izlaganje Martija Ahtisarija o Kosovu. Pošto mu to nije omogućeno, on je napustio večeru upriličenu za oko stotinu od 400 zvanica učesnica Foruma. Isti izvor je rekao agenciji Beta da je Ahtisari, uoči svog govora, najavio da neće održati govor ako šefu srpske diplomatije bude omogućena replika.

Ubrzati evropske integracije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je naglasio da je na panelu „Naredno proširenje Evropske unije“ preovladalo mišljenje da proširenje EU na zapadni Balkan ne sme da bude dovedeno u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari