Jeremić (Narodna stranka): Na izborima je potrebno široko nacionalno okupljanje 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je danas ocenio da je na predstojećim izborima neophodno široko nacionalno okupljanje, saopštila je ta stranka.

 

On je kazao Radio-televiziji Vojvodine da je to potrebno „zarad zaštite Kosova i Metohije“, te da bi uključilo organizacije kojima je, kako je kazao, odbrana nacionalnog interesa na prvom mestu.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na parlamentarne i na vanparlamentarne organizacije.

„U koloni koja drži do državotvornih i nacionalnih stavova trebalo bi da bude mesta i za one koji su trenutno van parlamenta, poput „Dosta je bilo““, kazao je on.

Smatra da bi „u toj koloni“ trebali da budu i intelektualci i javne ličnosti koje bi, kako je kazao, mogle da doprinesu najvažnijem nacionalnom cilju.

Ocenio je da su Srbija i Srbi na Kosovu u „akutnoj opasnosti“ jer, kako je kazao, nad njima kao Damoklov mač visi „francusko-nemački“ sporazum za nezavisnost „Kosova“.

Dodao je da se ta opasnost može otkloniti „jedino jasnim i odlučnim odbijanjem tog plana“ koji, kako je naveo, predviđa da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

„Za to je potrebno nacionalno jedinstvo. Ako ga ne postignemo, nećemo postići ama baš ništa“, kazao je lider Narodne stranke.

Naveo je da će predstojeći izbori biti prilika da narod odbaci „francusko-nemački“ plan tako što će, kako je kazao, podržati stranke koje mu se protive.

Podsetio da je Narodna stranka predlagala referendum o tom pitanju, te se zauzeo za „povratak institucija države Srbije na Kosovo i Metohiju, pre svega policije i sudstva“.

Smatra da se „jedino tako može očuvati naš narod“, te da je, kako je ukazao, sve ostalo u poslednjih 10 godina pokazalo kao nedelotvorno.

Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da je međunarodna zajednica na Kosovu „institucionalno predstavljena kroz UN“.

„To što su neke države odlučile da se udruže u Kvintu (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) ili ne znam šta, to je za nas neobavezujući format u kojem su se oni odlučili da razgovaraju sa nama“, kazao je on.

Prema njegovi rečima, to je njihovo pravo.

„Mi ne bi trebalo da budemo time impresionirani – ni Kvintom niti bilo čim drugim“, rekao je Jeremić.

Dodao da bi sa severa Kosova trebalo da se povuku bezbednosne snage prištinskih vlasti i da Kfor tu u potpunosti preuzme odgovornost.

Upitan da li je tačno da je bivši potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao da će u Srbiji biti „onako kako Amerikanac kaže“, Jeremić je odgovorio potvrdno.

Dodao ji da je lično bio prisutan kada je Aleksić to izgovorio.

„Inače, mit je da bez podrške ambasadora SAD nema uspeha u srpskoj politici“,kazao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari