Jeremić: Očekujem da ću dobiti presudu protiv Vučića, zato što me nazvao šefom međunarodne bande 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, koji više od 40 minuta nije mogao da da izjavu novinarima ispred Palate pravde zbog glasnog vikanja u megafon predsednika Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije Sime Spasića, izjavio je da je to „slika života u Srbiji“.

Jeremić je, nakon ročišta u suđenju protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga je tužio za klevetu, rekao da se Vučić nije usudio da se pojavi na suđenju, a da je umesto toga poslao nekog drugog, Simu Spasića.

Jeremić je rekao da je suđenje protiv Aleksandra Vučića počelo pre dve i po godine, kada ga je tužio zato što ga je nazvao „šefom medjunarodne bande lopova“, što su, kako je naveo, „laži nezasnovane na činjenicama“, zbog čega očekuje da presuda bude u njegovu korist.

„Danas je sudija doneo odluku da sledeće ročište bude krajem januara. Aleksandar Vučić nije bio u sudnici, nije imao hrabrosti da se sa mnom suoči“, kazao je Jeremić i dodao da „od traženja pravde neće odustati“.

On je naveo da neće odustati od suđenja, ne da bi imao ličnu satisfakciju, već da bi uneo „civilizovanost i normalnost u javni život“.

„Boriću se ovde za princip, da ljudi ne treba da gube nadu, ja ću ovaj proces protiv Vučića dobiti, ja nisam šef međunarodne bande lopova“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je glasno vikanje Sime Spasića u megafon očigledno remećenje javnog reda i mira, budući da ometa i rad u sudnicama Palate pravde, ali da policija, koja je došla na poziv članova njegovog tima, nije reagovala „jer nema ovlašćenje da reaguje“.

„U ovoj zemlji nema policije, mi u Srbiji nemamo institucije“, kazao je Jeremić i dodao da policija na sličan način nije reagovala kada su uvredljivi plakati protiv njega bili izlepljeni u blizini stana u kome živi.

Više od 40 minuta predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba Simo Spasić je u megafon uzvikivao uvredljive parole u pokušaju da spreči održavanje konferencije za novinare.

Obezbeđenje Palate pravde nije htelo da reaguje, dok su četiri pripadnika policije, koji su došli 15-tak minuta nakon poziva člana Jeremićevog tima stajali sa strane, i takodje nisu reagovali.

Spasić je na pitanje šta traži ispred Palate pravde odgovorio da „nije za vlast ali je protiv bivše vlasti“, uz tvrdnju da je „prijavio skup policiji“, i odbijao je da se skloni.

On je preko megafona „tražio pravdu za kidnapovane i ubijene na Kosovu“, i za izručene Haškom tribunalu, a među parolama koje je uzvikivao bila je i „Đilas-UČK, Izis, Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari