Jeremić: Potrebno je ujedinjenje svih patriotskih snaga na izborima 1Vuk Jeremić: Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je za promenu vlasti nepohodno široko nacionalno okupljanje i da je jedini racionalan i državotvoran korak zajednički nastup i ujedinjenje patriotskih organizacija na predstojećim izborima.

„Nacionalno okupljanje bi podrazumevalo zajednički nastup patriotskih parlamentarnih stranaka na izborima – Narodne stranke, Novog DSS-a, POKS-a, Dveri i Zavetnika, ali i nekih vanparlamentarnih orgaizacija, kao što je DJB“, rekao je Jeremić u Aranđelovcu gde je održana izborna skupština opštinskog odbora Narodne stranke na kojoj su izabrani rukovodstvo odbora i delegati za stranačku skupštinu.

U saopštenju se navodi da je Jeremić kazao da je nacionalno okupljanje neophodno zato što je veoma važno da „nijedan glas protiv režima Aleksandra Vučića ne ostane ispod cenzusa“.

Dodao je da bi bilo prirodno da se patriotske organizacije ujedine oko najmanje dve ključne tačke, očuvanje Kosova i Metohija u sastavu Srbije i zabrane kopanja litijuma, kao i da je Narodna stranka spremna da pristupi dogovaranju o zajedničkom nastupu na izborima bez ličnih sujeta i preduslova.

„Suočeni smo sa režimom koji ne preza ni od čega i učiniće sve da opstane na vlasti. Zloupotrebiće sve što mogu zarad postizanja tog cilja“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da Srbija jedino svojevoljno sebe može da upropasti priznavanjem Kosova kao nezavisne države i iskopavanjem litijuma i da su izbori prilika da se aktuelni režim spreči u nameri da to sprovede u delo.

Dodao je da se nigde na planeti Zemlji litijum ne kopa tamo gde žive ljudi, jer još uvek ne postoji tehnologija za iskopavanje koja nije pogubna za životnu sredinu, i da bi Srbija bila prva država u kojoj bi se litijum kopao tamo gde žive ljudi.

Jeremić je naveo da se mora odlučno reći „ne“ sprovođenju „francusko-nemačkog“ sporazuma za nezavisnost „Kosova“ jer taj sporazum predviđa da Srbija pristane na članstvo Prištine u UN, čime bi samoproglašeno Kosovo potpuno zaokružilo nezavinsot i Srbija bi trajno i nepovratno izgubila deo svoje teritorije.

„Kosovo i Metohija i litijum su dva velika pitanja na sledećim izborima. Ponudićemo građanima, naravno, i rešenja za druge velike probleme – kako obnoviti privredu, zdravstvo, prosvetu – to su sve važni problemi koje je moguće rešiti, a lošim rešenjima za Kosovo i Metohiju i litijum bila bi počinjena nepopravljiva šteta“, dodao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je Narodna stranka bila inicijator protesta „Srbija bez nasilja“ ali da nedavno nije potpisala sporazum o budućoj koaliciji sa prozapadnim strankama „na pepelu izneverenih protesta“, jer se tamo ne pominju ni Kosovo ni litijum.

„Oni kažu ‘šta da radimo, francusko-nemački sporazum je realnost’, a o kopanju litijuma ne smeju da izgovore nijednu reč, naprotiv, čak i predlažu zakonska rešenja po kojima bi se to tobože ekološki radilo. U tom njihovom pamfletu nema ni ‘k’ od Kosova i nema ni ‘l’ od litijuma, i zato na tom papiru nema potpisa Narodne stranke. Mi smo politički i vrednosno drugačiji od njih“, rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari