Jeremić: Prihvatanje francusko-nemačkog plana bilo bi početak kraja Srbije, ali i RS 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Nosilac liste „Narodna strana – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ Vuk Jeremić izjavio je danas da je odbacivanje francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova pitanje opstanka države Srbije, ali i Republike Srpske (RS), jer smatra da ako bi Srbija priznala svoju južnu pokrajinu kao nezavisnu državu, usledio bi novi ultimatum, za reviziju Dejtonskog sporazuma, odnosno promenu statusa RS.

„Primena francusko-nemačkog plana znači da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo i da ono prestane da bude lažna država, već postane prava država, članica UN. Već nekoliko godina upozoravam da je pitanje oko koga će sve lomiti to da li će Priština dobiti stolicu u UN i pokazalo se da sam bio u pravu. Ključna tačka francusko-nemačkog plana je da Srbija tome ne pruži otpor“, rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije (RTS).

„Izbori 17. decembra su poslednja prilika da se to izbegne. Ako taj plan bude primenjen, u narednih nekoliko godina biće stvorena Velika Albanija i naši manastiri i svetinje bi potpali pod nadležnost autokefalne i priznate Albanske pravoslavne crkve“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da nije dovoljno samo uzvikivati patriotske parole, nego treba preduzeti ozbiljne diplomatske i političke korake sa ciljem da ne budu narušeni ekonomski odnosi sa Evropskom unijom, a to je moguće redefinisanjem odnosa sa EU, tako da Srbija teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru, koje nije uslovljeno priznavanjem Kosova, umesto članstvu u EU.

Upitan o letošnjem odlasku Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, kao i da li je istina da je Aleksić u prepirci sa tadašnjim kolegom potpredsednikom stranke Vladimirom Gajićem rekao „da na kraju mora biti onako kako kažu Amerikanci“, Jeremić je odgovorio potvrdno i dodao da je on lično prisustvovao tom razgovoru.

„Narodna stranka je ojačana odlaskom onih koji misle da će na kraju mora biti kako kažu Amerikanci, a videćemo kako će narod glasati. Ako narod na izborima bude glasao za Narodnu stranku, sasvim sigurno neće biti kako kaže bilo ko van Srbije. To je i razlog zbog kojeg je Aleksić napustio Narodnu stranku, odnosno razmimoilaženje oko toga da li mora biti onako kao što kažu Amerikanci i da li je neophodno odbaciti francusko-nemački’ plan“, rekao je Jeremić.

„Taj plan znači kraj suvereniteta Srbije nad Kosovom i Metohijom i, po mom mišljenju, početak je kraja države Srbije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da u partnerstvima Srbije sa drugim državama po pitanju teritorijalne celovitosti Srbije posebnu ulogu igraju Rusija i Kina koje drže stranu Srbije u Savetu bezbednosti UN i koriste svoje pravo veta da blokiraju eventualno članstvo Kosova u UN.

„U ekonomskom smislu trebalo bi da budemo svesni da je obim naših ekonomskih odnosa sa evropskim državama daleko veći od obima ekonomske saradnje sa bilo kim drugim i to ne bi trebalo dovoditi u pitanje“, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari