Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je juče u Ljubljani da je Srbija spremna na kompromisno rešenje za Kosovo, ali i naglasio da kompromisno rešenje ne podrazumeva nezavisnost Kosova.
Šef srpske diplomatije koji boravi u radnoj poseti Sloveniji razgovarao je juče u Ljubljani sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Dimitrijem Rupelom i predsednikom Vlade Janezom Janšom.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je juče u Ljubljani da je Srbija spremna na kompromisno rešenje za Kosovo, ali i naglasio da kompromisno rešenje ne podrazumeva nezavisnost Kosova.
Šef srpske diplomatije koji boravi u radnoj poseti Sloveniji razgovarao je juče u Ljubljani sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Dimitrijem Rupelom i predsednikom Vlade Janezom Janšom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora Rupel je izrazio je nadu da će problem Kosova biti rešen do slovenačkog predsedavanja EU početkom 2008. On je ocenio da je Kosovo „tema svih tema“ i naglasio da oko tog pitanja „treba biti osetljiv i oprezan“, jer Slovenija u EU ima najviše odgovornosti za Zapadni Balkan, Srbiju i Kosovo.
Jeremić je rekao da je „od presudne važnosti da rešenje (budućeg statusa Kosova) ne destabilizuje Zapadni Balkan, što treba izbeći kompromisnim rešenjem kroz proces dogovaranja“. Dodao je takođe da rešenje treba naći „brzo“, ali da to ne znači jednostrano rešenje, već saglasnost svih strana.
Šef srpske diplomatije je dodao da je Srbija „spremna odmah da počne pregovore s Prištinom“ i da se nada da će biti „pronađeno rešenje u skladu s međunarodnim pravom“. Slovenija je ponovo izrazila podršku evropskoj perspektivi Srbije, a ministar Rupel je izrazio uverenje da će Srbija do kraja godine završiti pregovore sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
Tokom posete Sloveniji Jeremić se sastao i s predsednikom parlamenta France Cukjatijem i posetio je Centar za evropsku budućnost u dvorcu Jable kod Ljubljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari