Jeremić: Zahtev za veto Rusije i Kine je 'zalivanje cementa' na pitanje članstva Prištine u UN 1Vuk Jeremić: Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je poslednji trenutak da se pitanju Kosova i Metohije priđe na ozbiljan i institucionalan način i da se postigne državno jedinstvo, jer se nad Srbijom nadvila opasnost od pritisaka za priznavanje samoproglašenog Kosova, odnosno za otvaranje puta za članstvo Prištine u UN.

„Zlokobno izgleda pismo lidera Nemačke i Francuske Olafa Šolca i Emanuela Makrona predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Oni od Srbije traže teške odluke i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je evropska mantra koja podrazumeva da se Srbija i samoproglašeno Kosovo neće međusobno blokirati za članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Jeremić je istakao da bi „članstvo Prištine u UN bi bilo ravno katastrofi“, kao i da će poslanici Narodne stranke zato na predstojećoj sednici skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji predložiti da se na taj put „zalije cement“.

„To ćemo uraditi tako što ćemo predložiti da parlament traži od Vučića da uputi zvanična pisma predsednicima Rusije i Kine Vladimiru Putinu i Si Đinpingu u kojim od njih traži da te države iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti UN ako pitanje članstva Prištine dođe na dnevni red. To bi značilo da će oni držati veto sve dok iz Beograda ne dođe novo pismo u kojem bi Rusija i Kina bile zamoljene da priznaju samoproglašeno Kosovo“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da ne vidi razlog zbog kojeg Vučić ne bi poslao takvo pismo Putinu i Si Đinpingu, i dodao da članstvo Prištine u UN mogu sprečiti samo Rusija i Kina.

„Moskva je i posle početka rata u Ukrajini eksplicitno rekla da će kada je reč o Kosovu pratiti zvaničan stav Beograda, a to je rekla i Kina. Ruska i kineska diplomatija, budu li primili takvo pismo iz Beograda, zauzeće stav da će iskoristiti veto dođe li na dnevni red članstvo samoproglašenog Kosova u UN, sve dok Beograd ne napiše novo pismo“, rekao je Jeremić, i dodao da takvo pismo „ne bi napisao ni Milan Antonijević“, koji je sa njim učestvovao u emisiji.

Jeremić je naveo da će poslanici Narodne stranke učiniti sve da skupštinska rasprava ne izgleda kao kafanska tuča i da će predložiti racionalna rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari