SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJEfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

„Ne davimo Beograd se protivio izmenama Ustava, jer one nisu doprinele samostalnosti sudova i tužilaštva. Zato nas je Ministarstvo pravde isključilo iz daljeg procesa. Kao u filmu Slobodana Šijana „Davitelj protiv davitelja“, kad glavni junak Petar Mitić  kaže ‘ko ne voli karanfile ne mora ni da živi, tako su i organizovane radne grupe, da ko nije za promene Ustava ne može ni u radnu grupu'“, rekla je Jelena Jerinić , poslanica Ne davimo Beograd, tokom rasprave o 11 pravosudnih zakona u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da je važno kako će ovi zakoni uticati na porodične sporove, nasilje nad ženama, kad država ekspropriše zemlju da bi se izgradio još jedan grad na vodi ili kad kompletni idioti nekome sruše kuću, a nekome zazidaju prozore.

„Ovi nije nikakva reforma, već prepakivanje postojećeg sistema i legalizacija uticaja SNS na pravosuđe, kroz istaknute pravnike. Oni su za SNS crvena linija. I dok će sudijama biti zabranjeno da slobodno izražavaju svoje mišljenje, znamo ko će uvek moći da najavljuje i komentariše optužnice, da ocenjuje sudije i tužioce za korumpiranost. Znate na koga mislim“, rekla je Jerinić.

Ona je poručila vladajućoj većini da bi bili šampioni kada bi usvojili neke od amandmana opozcije.

„Mi smo predali sedamdesetak amandmana i možete da birate. Koji god da izaberete nećete pogrešiti“, poručila je poslanica NDBG.

Odmah je reagovao Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS koji je rekao da neće prihvatiti nijedan amandman jer nijedan nije dobar.

„Mi ne radimo ništa zbog Venecijanske komisije, već zbog ustavnih reformi“, rekao je Jovanov i upitao poslanicu Jerinić ko joj je pisao referat.

Reagovala je i ministarka pravde Maja Popović objašnjavajući da je njeno diskreciono pravo koga će da pozove u radnu grupu o promeni Ustava. Ona je negirala i da će SNS dalje birati sudije i tužioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari