Jerkov: Predlažemo obavezno srednjoškolsko obrazovanje, loše obrazovani građani prioritet vlasti 1Aleksandra Jerkov (Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović)

Narodna poslanica Aleksandra Jerkov navodi da srednjoškolsko obrazovanje treba da bude obavezno, zato što podaci sa upisa ukazuju da skoro sedam odsto učenika i učenica koji su završili osnovnu školu nije popunilo liste želja i nastavilo školovanje u državnom obrazovnom sistemu.

Jerkov je u pisanoj izjavi ocenila da je tako veliki broj dece koji ostaje van obrazovog sistema „direktna posledica toga što vlast svakog dana šalje poruku da obrazovanje, znanje, trud i rad nisu nikakva garancija uspeha u Srbiji“.

„Lakše je i korisnije prepisati, smuvati, plagirati, lagati, prevariti sistem i na takav način uspeti u životu, naravno, uz člansku kartu vladajuće stranke“, kazala je Jerkov.

Ona je dodala da su „loše obrazovani građani jedan od ciljeva i prioriteta režima“ i da će veliki broj mladih ljudi bez srednješkolskog obrazovanja ostati „na granici siromaštva, bez ikakve perspektive za njihov razvoji uključivanje u sve društvene tokove“.

„Kroz konstantnu kupovinu lažnih investicija koje država plaća desetine hiljada evra po radnom mestu da bi na njima zaposleni radili vrlo loše plaćene poslove, kroz uvođenje dualnog obrazovanja koje skraćuje vreme školovanja i uvodi dečji rad… jasno je da je državi prioritet da nam obrazovni sistem stvara samo kadrove koji će nas pretvoriti… zemlju jeftine radne“, ocenila je Jerkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari