Jerkov: Prosvetari opet prevareni 1Aleksandra Jerkov Foto: FoNet/Nenad ĐorĐević

Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije i članica parlamentarnog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Aleksandra Jerkov ocenila je danas da prosvetari u Srbiji „jos jednu školsku godinu dočekuju prevareni“ jer im je obećano uvođenje platnih razreda i poštene plate, a sad ih očekuju otpuštanja.

„Nova školska godina u Srbiji počinje najavama otpuštanja u prosveti, ministrovim poklanjanjem miliona evra svojim poslovnim partnerima na nameštenim tenderima i najavama protesta prosvetara zbog, ko zna koji put, izneverenog obećanja o uvođenju platnih razreda“, naglasila je Jerkov u saopštenju DS.

Podsećajući na „najduži štrajk prosvetara u ovom veku prekinut pre četiri godine“, Jerkov ističe da je tadašnji protest prekinut nakon „lažnog obećanja Vlade Aleksandra Vučića da će biti uvedeni platni razredi i da će nastavnici i učitelji dobiti poštenu platu za važan posao koji rade“.

Umesto toga su, kako ocenjuje Jerkov, prosvetari dobili „laži, obmane, poniženja i nove nepravde“, a Zakon o platama u državnom sektoru, koji je u međuvremenu usvojen, „nije dirnuo u srž problema plata u javnom sektoru – javna preduzeća, agencije i preskupu administraciju“.

Taj zakon je, navodi Jerkov, usaglasio plate spremačica u skolama u domovima zdravlja, „a plata spremačice u javnom preduzeću ostala je veća i od plate direktora škole“.

Jerkov optužuje Vladu Srbije kako „nema hrabrosti“ da se obračuna sa problemom plata u javnom sektoru tamo gde taj problem postoji.

„Umesto toga, štedi na nastavnicima i profesorima, na učiteljima od kojih se očekuje da našu decu vaspitaju i obrazuju za pare za koje ih bejbisiterka ne bi čuvala“, naglašava Aleksnadra Jerkov.

Po njenoj oceni, problem plata u prosveti „nije samo pitanje finansija, nego i ljudskog dostojanstva, nepravde koja se nanosi najvažnijoj profesiji u našoj zemlji“.

Demokratska stranka će se pobrinuti da ta nepravda bude ispravljena, poručila je Jerkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari