JGSP: SSP obmanjuje javnost, kupili smo najkvalitetnije električne autobuse u Evropi 1Foto: A. L./Danas

Javno gradsko saobraćajno preduzeće (JGSP) Novi Sad optužilo je večeras Stranku slobode i pravde (SSP) da obmanjuje Novosađane tvrdnjama da su kupljeni „trećerazredni električni autobusi“ i navelo da su nabavljena najkvalitetnija električna vozila u Evropi.

„Suprotno mišljenju eminentnih stručnjaka iz EU sa kojima je JGSP Novi Sad sarađivao i koji smatraju da je ‘Solaris’ neprikosnoveni evropski lider u autobuskoj industriji, SSP samouvereno sipa neistine da na tržištu postoje kvalitetniji autobusi“, naveli su u saopštenju.

Kako je saopšteno istovetne autobuse kupili su Oslo, Milano, Berlin, Hamburg, Hanover, Minhen, Varšava, Pariz, Brisel, Madrid, Barselona, Majorka, Rim, Salcburg, Prag, Geteborg, Malme.

„Isti model je 2017. proglašen za najbolji autobus u EU. Dakle, JGSP Novi Sad je kupio premijum proizvod, najkvalitetniji u Evropi“, piše u saopštenju.

Dodali su da su na preporuku stručnjaka iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kupljeni najkvalitetniji autobusi s brzopunjivim baterijama koje mogu da se dopune za 10 minuta između dva polaska i koji „tim jednim ekspresnim, desetominutnim“ punjenjem prelaze od 42 do 45 kilometara.

„To znači sledeće – svih 10 autobusa, od startovanja u 4 sata ujutru do 23 sata uveče, neprestano prevoze putnike“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je obezbeđen najjeftiniji i najkvalitetniji prevoz za Novosađane, jer su „Solarisovi“ električni autobusi, kada je potrošnja energenata u pitanju, duplo jeftiniji od autobusa koji troše prirodni komprimovani gas i gotovo tri puta je jeftiniji od autobusa na dizel pogon, a uz to su sa nultom emisijom štetnih gasova po životnu sredinu.

Pozvali su SSP da se na licu mesta uvere u kvalitet autobusa i propozicije koje su definisali evropski stručnjaci, a ukoliko budu imali nekih zamerki, da to saopšte Evropskoj uniji.

„Takođe ih pozivamo da nađu jeftiniji i kvalitetniji autobus, makar i približnih mogućnosti u pogledu kvaliteta, trajanja baterije, trajanja garancije, ušteda i cene. U suprotnom, pozivamo ih da Novosađanima upute javno izvinjenje zbog obmana i neistina koje su izneli“, piše u saopštenju.

Podsetili su da je Novi Sad u poslednjih 10 godina u razvoj gradskog prevoza uložio više od 3,5 milijardi dinara, bez PDV-a.

SSP je zatražio danas od gradske vlasti da obelodani sve okolnosti nabavke „deset tehnološki zastarelih“ električnih autobusa za potrebe JGSP Novi Sad, za koje je podignut kredit kod EBRD-a u iznosu od osam miliona evra.

„Ove šklopocije plaćene su neverovatnih 700.000 evra, a za te pare na tržištu mogli su se kupiti električni autobusi renomiranih svetskih proizvođača, koji sa jednim punjenjem prelaze 400 do 500 kilometara“, naveli su iz SSP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari