Ji: Bez dilema i nejasnoća 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Srbija je suverena zemlja i donosi sopstvene odluke, ali je naša preporuka i savet Srbiji, kao i Kosovu, da budu jasni u izboru svojih prioriteta kako bi oni, kojima žele da se pridruže – EU ili NATO, znali da je to strateška odluka, da je to politika i da tu nema dilema ili nejasnoća, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji.

To je najbrži put. Naravno, moguće je stići do cilja i sedeći na dve stolice, ali je to mnogo sporiji put, rekao je on u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike tokom jučerašnjeg borakva u Prištini.

Suština je u tome da je za zemlju poput Srbijje ili bilo koju drugu, koja želi da postane član EU ili NATO, bitno da se potpuno posveti tom cilju i to ne samo na rečima nego i u akcijama, u ulaganju vremena i resursa. Slično važi i za Kosovo, naveo je Ji.

To je bila poruka Srbiji – da ako zaista želi da se pridruži Uniji onda mora da preduzme potrebne korake i sprovede potrebne reforme, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, to je, kao što se zna po ranijim primerima – Hrvatske, Slovenije, centralnoevropskih zemalja, izuzetno težak i skup poduhvat i politički veoma zahtevan.

A ako postoje zemlje ili strane ili organizacije koje se protive i imaju drugačiju viziju za, na primer, Srbiju, onda je za zemlju u pitanju važno da se ne vezuje za takve zemlje ili strane i da ne pokušava da ih zadovolji, odnosno da ne pokušava da zadovolji obe strane, jer to izaziva konfuziju u javnosti u pogledu pravca kojim se ide tako da usporava proces integracije u pitanju, objasnio je Hojt Ji.

Mi nemamo ništa protiv toga da Rusija ima veze sa Srbijom, sigurno je da će ih uvek imati. Biće veza u domenu energetike i ekonomije – i mi imamo zajedničke komercijalne interese sa Rusijom. Mi takodje saradjujemo sa Rusijom u oblastima u kojima imamo slične interese, na primer u borbi protiv terorizma u Siriji. Mi takodje želimo da Srbija bude u stanju da saradjuje s Rusijom tamo gde su im interesi slični, rekao je on.

Ali takodje verujemo da tamo gde nam se interesi ne podudarajau, gde imamo različite vizije, mi – SAD, treba da se založimo za naše vrednosti, interese i principe ili interese i vrednosti naših saveznika, poručio je američki diplomata.

Upitan da li će SAD biti aktivnije angažovane u dijalogu Beograda i Prištine, Ji je rekao da je za SAD je važno da Evropa bude mirna, stabilna i prosperitetna.

Naša bezbednost je povezana, kao i naše ekonomije, i zbog toga želimo da učestvujemo u ovom procesu. Drago mi je što mogu da kažem da SAD ostaju angažovane na Zapadnom Balkanu kako bi pomogle zemljama regiona da reše probleme sa kojima se suočavaju i ostvare dalji napredak u procesu evropske i evroatlantske integracije, dodao je on.

Mi smo imali vrlo energičnu ulogu u dijalogu Srbije i Kosova, uz saglasnost EU koja je naravno glavni posrednik, i bićemo angažovani sve dok Evropljani to žele, a za sada žele, i dok obe strane to žele. Mi ćemo ostati angažovani jer smatramo da se radi o partnerstvu svih strana – EU, SAD, Srbije i Kosova, izjavio je Hojt Ji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari