Joksimović i Fabrici: Izveštaj EK stavlja naglasak na nastavak reformi 1Foto:Beta/MIlan Obradović

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, stavlja snažan naglasak na produbljivanje i ubrzanje reformi na političkim kriterijumima i vladavini zakona.

Fabrici koji je uručio izveštaj EK o napretku Srbije ministarki za evropske interacije Jadranki Joksimović, istakao je da ove godine taj dokument dolazi sa sveobuhvatnim paketom kojim se potvrđuje značaj Zapadnog Balkana, saopštila je Vlada Srbije.

U godišnjem izveštaju Srbija će pronaći jasne i precizne preporuke za adresiranje ključnih reformi kako bi se brže kretala na putu pristupanja EU i učinila zemlju ekonomski konkurentnijom i ekološki održivijom, navodi se u saopštenju.

Joksimović je naglasila da postoji potrebna politička volja Vlade da najvažnija i krovna politička pitanja iz procesa pristupanja EU budu definisana u kontekstu najšireg društvenog konsenzusa i da će nova Vlada nastaviti ubrzani reforme koje su neophodne u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji.

Sveobuhvatni paket dolazi u važnom trenutku za Srbiju, koja formira novu vladu. Izveštaj bi trebalo da posluži kao smernica i odskočna daska za ubrzanje reformi, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ekonomsko-investicioni plan treba da pruži podršku ekonomskom oporavku i konvergenciji sa EU. Zajedno predstavljaju snažnu politiku i finansijski alat Srbije za brži napredak na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari