Joksimović i Godfri: SAD snažno podržavaju reforme i evropski put Srbije 1Foto: Facebook/Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenili su danas u Beogradu da SAD snažno podržavaju reforme i evropski put Srbije, te da su odnosi dve države dobri i da će se razvijati.

Joksimović je zahvalila na konkretnoj pomoći i podršci Srbiji u evropskim integracijama i navela da su u saradnji sa USAID realizovani brojni konkretni projekti razvoja koji pomažu jačanje strateške komunikacije u evrointegracijama, navodi se u saopštenju Vlade.

U razgovoru sa ambasadorom je istakla da se u okviru reformi poseban akcenat stavlja na reforme u vladavini prava i ekonomiji i da je napredak u tim oblastima potvrdjen i kroz interesovanje inostranih kompanija, izmedju ostalih i iz SAD.

Ona je navela da otvaranje jednog poglavlja, koje se očekuje krajem godine, Srbija ne vidi kao veliki uspeh niti realan prikaz reformskog napretka, ali u okolnostima još nedefinisane evropske pozicije po pitanju budućnosti politike proširenja, to bi se smatrali pozitivanim korakom za Srbiju, ali i region i održivost politike proširenja.

Ambasador Godfri je potvrdio je da će SAD nastaviti da podstiču, podržavaju i ohrabruju evrointegracije Srbije, ali i saradnju u regionu i ocenio da su rezultati reformi vidljivi, naročito u ekonomiji i privlačenju stranih investitora.

Napretka u reforma u segmentu vladavine prava, kako je naveo, ima, ali se očekuje da Srbija intenzivira i ubrza reforme u ovoj oblasti.

On je rekao da se Srbija potvrdila kao pozitivan primer saradnje u regionu i povoljnog investicionog ambijenta i da će nastojati da na to ukaže potencijalnim investorima iz SAD.

Godfri je istakao da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija u modernu, demokratsku i ekonomski naprednu državu koja promoviše mir i pratnerstvo u regionu i istovremeno jača vladavinu prava u interesu svojih gradjana, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ocenili su da se odnosi dve države dobri i da postoji iskrena i obostrana namera da budu još razvijeniji, naročito kroz ekonomsku i saradnju u nauci i obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari